Situaţie fără precedent în Drobeta Turnu Severin.

Medicii Spitalului fac o solicitare de urgenţă către autorităţi pentru a efectua teste de coronavirus la toţi pacienţii deoarece riscul ca tot personalul medical să se îmbolnăvească de coronavirus. Situaţia devine din ce în ce mai complexă în Spitalele din Mehedinţi, asta deoarece până azi, 124 de persoane se află în carantină instituţionalizată, iar 1.286 persoane sunt izolate la domiciliu.

Este vorba despre medicii din Secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Drobeta Turnu Severin, cei care au trimis o scrisoare deschisă către Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi, dar şi conducerii spitalului, în scopul de a face cunoscut faptul că riscul la care se expun printre pacienţii netestaţi de coronavirus, este foarte mare.

În spital pot ajunge bolnavi care nu s-au declarat cu istoric de călătorie sau contact cu alte persoane

Doctorul Radu Iman, medic chirurg la Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin, a declarat, pentru Mediafax, că în spital pot ajunge persoane infectate cu coronavirus, dar care ori nu ştiu că au simptome, ori neagă istoricul de călătorie sau un posibil contact cu alte persoane venite din străinătate.

„Pericolul este major”

„Pericolul este major, şi nu numai la noi în Severin, în toată România. Noi suntem, practic, fără apărare. Noi nu avem posibilitatea de diagnostic, testarea care trebuia făcută înainte de orice lipseşte sau se face în foarte puţine cazuri, din câte am înţeles, pentru că nu au fost pregătiţi cu teste suficiente. Dacă nu pui întâi diagnosticul, n-ai cum să tratezi un bolnav. Noi nu putem să diferenţiem, dacă n-avem teste, un caz contaminat, de un caz necontaminat. Suntem expuşi şi noi şi întreg personalul şi toţi bolnavii din spital atâta vreme cât vine un bolnav pe care noi nu-l putem testa şi care poate să îmbolnăvească toţi”, a declarat medicul.

Infectarea vine de la asimptomatici sau chiar de la cei cu simptome

„Deocamdată, nu intrăm în operaţie decât cu urgenţele majore de când am închis accesul altor bolnavi. Gradul de expunere e mare, nu numai la noi, în toată ţara. Se întârzie cu apariţia acestor teste. România n-a fost pregătită în momentul în care a apărut această pandemie”, a mai spus chirirgul Radu Iman.

DSP decide pe cine testează

„O testare în masă nu cred că ar fi necesară pentru că testul îţi arată că nu eşti, dar asta nu înseamnă că peste o oră nu pot să iau coronavirusul. Ar fi bine testul să fie la îndemâna spitalului şi, din păcate, testul este acum la Direcţia de Sănătate Publică care dirijează după ceva criterii, dar cele clinice mai puţin, dacă cineva face testul sau nu face testul. Deci, cine trebuie să facă acel test?… Medicul terapeut, medicul care consultă bolnavul şi ia legătura cu bolnavul. E aşa o birocraţie fantastică, încât un bolnav pe care eu îl consider potenţial purtător de virus n-am posibilitatea şi trebuie aprobare DSP şi Direcţia de Sănătatea dacă vrea îl ia, dacă vrea nu-l ia. Au nişte crtiterii foarte relative”, a conchis chirurgul Radu Iman.