După controversele legate de creșterea taxelor și impozitelor, apărute în contextul proiectului de lege pe măsurile fiscale, în spațiul public este dezbătută o nouă taxă.

Este vorba despre o taxă pe vacanțele în străinătate, pe care turiștii ar urma să o achite.

Apare o nouă taxă în România: toți trebuie să o plătească

Turismul în România este tot mai puțin popular. Românii pare că fug în ultimii ani tot mai mult de stațiunile de la noi, ci în schimb optează pentru cele din străinătate, unde beneficiază de condiții mai bune la prețuri asemănătoare.

Cei care decid să-și petreacă concediul peste hotare ar putea să fie nevoiți să achite însă o taxă suplimentară. Propunerea vine din partea Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc și este reprezentată de o taxă de 1 euro de persoană.

Banii nu ar ajunge la patronii din turism, și se dorește ca aceștia să fie investiți în turismul din România. Mai exact, se vrea crearea unui fond prin care să se finanțeze proiecte de promovare a destinațiilor turistice de la noi.

Taxa ar urma să fie achitată prin intermediul agențiilor de turism. Însă și cei care pleacă pe cont propriu și-și organizează singuri concediile ar putea să fie nevoiți să plătească această taxă.

Nu toți patronii din turism văd cu ochi buni această nouă taxă

Propunerea introducerii taxei de 1 euro pentru cei care pleacă peste hotare nu este văzută însă ca un lucru pozitiv de toată lumea. Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România a anunțat că nu susține această măsură.

În plus, se pare că la nivelul reprezentanților din turism, nu s-au purtat încă discuții concrete pe această temă. De asemenea, cei de la FPIOR susțin că o asemenea taxă nu ar face decât să încalce dreptul oamenilor la liberă circulație.

Nu putem sancţiona turistul român pentru că alege Turcia sau Grecia, în timp ce autorităţile locale şi centrale şi chiar şi unii dintre operatorii privaţi nu reuşesc să coaguleze strategii de dezvoltare şi promovare a turismului în destinaţiile româneşti şi – mai grav, o strategie la nivel naţional. a transmis FPIOR într-un comunicat.