De exemplu, puțini știu că cei care își lasă animalele nesupravegheate la pășunat, sau le lasă să pască pe terenuri arabile, riscă amenzi uriașe. Mai mult, aceștia chiar pot rămâne fără animale. La noi în țară este bine cunoscut faptul că românii își lasă animalele să pască peste tot. Pentru a rezolva această situație, parlamentarii s-au gândită să creeze o nouă lege.
Amenzi uriașe pentru românii care fac acest lucru
De curând, un proiect de lege a fost depus în dezbatere la Senat. Acesta îi vizează pe românii care au animale domestice, cum ar fi vaci, oi, capre, cai sau porci. Dacă inițiativa legislativă va trece de parlament, atunci românii vor avea de suferit dacă o încalcă. Astfel, cei care practică pășunatul neautorizat vor fi amendați dur.
Legea prevede ca la nivelul consiliilor locale să fie aprobat un regulament de pășunat, iar acesta să conțină perioadele și condițiile de pășunat. Când acest regulament va fi realizat, atunci deținătorii de animale vor primi o autorizație în care vor preciza detalii precum: datele de identificare ale persoanei care va supraveghea animalele, datele de identificare ale terenului, numărul de animale deținut și perioada de valabilitate a autorizației, potrivit avocatnet.ro.
Proprietarii de animale vor fi obligați să respecte legea și informațiile din autorizație. Astfel, fie le vor supraveghea personal, fie vor desemna o anumită persoană pentru a îndeplini această sarcină.
Românii pot rămâne fără animale de companie
Dacă animalele sunt lăsate nesupravegheate la pășunat, atunci autoritățile pot să le „confiște” pe o durată de trei zile. Proprietarul le poate recupera în termen de trei zile, însă dacă nu face acest lucru, atunci autoritățile le pot vinde. Dacă își lasă animalele nesupravegheate, proprietarii riscă amenzi de 3000 de lei, iar dacă nu sunt la prima abatere, amenzile pot ajunge până la 5000 de lei.
Cei care își lasă animalele să pască în locuri neautorizate, pe fânețe sau terenuri arabile, dar și cei care nu au o autorizație de pășunat riscă amenzi cuprinse între 3500 și 6000 de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei.