Începutul anului 2022 înseamnă și începutul unui nou trimestru fiscal. Iar românii care nu și-au încheiat socotelile cu ANAF anul trecut vor fi somați să-și onoreze plățile. „Lista rușinii” va fi publicată curând, iar ulterior vor fi luate și măsurile necesare de autorități pentru recuperarea banilor.
Mai sunt doar câteva zile până când ANAF publică cunoscuta „listă a rușinii”. Aici se vor regăsi toți cei care în ultimul trimestru fiscal al anului 2022 au rămas cu datorii. Este vorba de firmele care nu și-au achitat la timp obligațiile fiscale.
Pe această listă vor apărea toate firmele care au datorii fiscale mai mari de 100.000 de lei. Astfel, sunt publicate obligaţiile fiscale restante totale care depăşesc următoarele plafoane:
a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;
Iar în cazul în care și-au achitat, în cele din urmă datoriile, la 15 zile ANAF va șterge numele firmei respective de pe listă.
Ce sancțiuni riscă firmele care nu și-au încheiat socotelile cu ANAF
Firmele din România au o serie de obligații legale față de ANAF. Mai exact, antreprenorii trebuie să-și achite taxele și impozitul, și să-și depună declarațiile fiscale la timp. Pentru 2022, ultima dată la care s-a putut face acest lucru a fost sfârșitul lunii decembrie.
Cei care au rămas restanți la ANAF au primit notificări și riscă, dacă nu-și respectă obligațiile, să primească și sancțiuni, după cum prevede legea. Amenzi sunt și pentru cei care își depun declarațiile fiscale fără notificare, însă cu întârziere.
Mai exact, amenzile sunt după cum urmează:
- între 1.000 și 2.000 de lei pentru firmele care-și depun cu întârziere, dar fără să primească notificare din partea ANAF, declarațiile fiscale.
- între 3.000 și 5.000 de lei pentru firmele care-și depun declarațiile fiscale după ce au fost notificați de ANAF.
- pentru erori de întocmire și semnare: 2.000-3.000 de lei
Cei care sunt datori trebuie să știe că există însă și o modalitate prin care pot plăti mai puțin. Dacă amenda este achitată în cel mult 48 de ore de la notificare, cuantumul ei se înjumătățește.
Iar cei care nu-și achită deloc datoriile la ANAF, există următoarele sancțiuni:
- firma nu poate fi radiată până la îndeplinirea obligațiilor
- administratorul se poate alege cu cazier fiscal
- amenzile neachitate vor avea dobândă