Aparate chinezești din spitalele românești pot fi vulnerabile la atacuri cibernetice: un risc supravegheat de autorități

Data actualizării: 25/02/2025

Pacienții din spitalele din România ar putea fi în pericol din cauza unor aparate medicale fabricate în China, care sunt susceptibile de a fi controlate de la distanță. Autoritățile din Statele Unite au lansat o alertă privind aceste dispozitive, avertizare care este valabilă și în România. Printre aceste echipamente se numără și monitorul de funcții vitale CONTEC CMS 8000, un dispozitiv care ar putea, dacă este conectat la internet, afișa informații inexacte despre starea pacienților.

Răzvan Mihai Prisadă, directorul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, a declarat la Digi24 că monitoarele respective există și în spitalele din România, dar că, în majoritatea cazurilor, acestea nu sunt conectate la internet și nu au fost raportate probleme legate de funcționalitatea lor.

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Agenția pentru Securitatea Cibernetică și Infrastructură au emis avertismente conform cărora aceste monitoare prezintă „o vulnerabilitate ușor de exploatat”, care poate permite modificarea de la distanță a configurațiilor dispozitivului. Acest risc poate duce la afișarea de informații eronate, conducând la administrarea unui tratament neadecvat de către medici.


Asociația Spitalelor Americane a subliniat necesitatea abordării urgente a acestei vulnerabilități pentru a preveni incidente de securitate. Ca măsură de prevenție, autoritățile americane au sugerat utilizarea locală a dispozitivelor, fără acces la internet, sau, dacă este posibil, renunțarea la acestea până la găsirea unei soluții alternative.

Citește și:

În contextul avertismentului, Răzvan Mihai Prisadă a declarat: „Autoritățile americane au lansat public un avertisment pe 30 ianuarie și am primit o informare și din partea colegilor de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică.”

Aceste dispozitive sunt folosite legal pe piețele americană și europeană. În România, există aproximativ 150 de astfel de monitoare, iar până în prezent nu au fost raportate incidente. Prisadă a menționat că: „Nu există niciun semn că este afectată în vreun fel performanța dispozitivului, în sensul de acuratețe a datelor pe care le înregistrează.”

Totodată, Agenția Națională a Medicamentului a precizat că, deși aceste dispozitive sunt în dotarea spitalelor publice și private, inspectorii ANMDMR nu au atribuții legale în a verifica dacă monitoarele sunt conectate la internet. Ei subliniază importanța de a ne semnala orice incident legat de funcționarea acestor dispozitive.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨