Vești bune pentru toți românii! Se simplifică modalitatea de obținere a buletinelor sau a actelor de identitate. 

Pe toți ne ia groaza atunci când trebuie să ne schimbăm anumite documente, pentru că birocrația ne omoară. În România durează foarte mult să ne schimbăm actele, fie că apelăm la programare sau nu. Vestea bună este că autoritățile au găsit o modalitate de a simplifica modul de obținere a buletinelor, dar și a altor acte. 

Așadar, pentru obținerea actelor de identitate, românii vor trebui să aducă mai puține hârtii. Ei nu vor mai fi obligați să prezinte ca până în prezent anumite documente, cum ar fi certificat de căsătorie sau actele casei.  Potrivit unei ordonanțe luate în această săptămână, o serie de reguli legate de obținerea buletinelor, fie că vorbim despre cele electronice sau cele simple, se vor modifica în curând. Cele mai multe dintre schimbări vizează simplificarea procedurilor. 

Vești bune pentru români! Vor putea obține buletinul mai repede

De exemplu, începând din vară, se va extinde emiterea cărților de identitate electronice. În prezent, acestea se emit doar în Cluj. Așadar, la eliberarea actelor de identitate, anumite informații vor fi preluate din sistemele informatice ale autorităților. Mai exact, românii nu vor mai fi obligați să prezinte funcționarului public documente precum certificatul de căsătorie sau actele casei. 

Pentru simplificarea acestor proceduri sunt folosite mai multe sistem, cum ar fi DGEP, care va fi conectat și cu cel gestionar de  Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Așadar, informațiile despre cetățeni de care este nevoie pentru emiterea unui buletin vor fi preluate automat din sistem, fără ca oamenii să mai fie nevoiți să se care după ei cu tot felul de documente și de copii. 

Anunțul zilei pentru toți românii! Ce se întâmplă cu buletinele oamenilor. Este o veste bună!
Sursa photo: Playtech

Ce va conține mapa digitală a cetățeanului

De asemenea, va apărea și mapa digitală a cetățeanului. În aceasta se vor regăsi fotografia semnătura olografă, precum și alte documente prezentate de acesta autorităților de a lungul timpului. De asemenea, o altă veste bună pentru români este că la schimbarea domiciliului preschimbarea actului de identitate nu va mai fi necesară în cazul celui electronic. Românii vor putea 8-a fie pentru carte electronică de identitate, cea cu CIP integrat, fie pentru cea simplă. 

Este important pentru români să știe că una dintre dezavantajele cărții simple de identitate este că va putea fi folosită numai pentru legitimarea la nivel național. Aceasta nu va putea fi folosită pentru legitimarea în străinătate. Mai clar, nu veți putea călători în baza ei, în afara granițelor. 

Costul cărții electronice de identitate va fi suportat de stat pentru minimum 5 milioane de cărți electronice emise, adică până cel puțin în 2026.  

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.