Creșterea salariului minim este din nou dezbătută în spațiul public, după ce Guvernul a amânat majorarea pentru luna noiembrie 2023. Marcel Ciolacu susține că mai există o variantă luată în calcul pentru români.

Anunțul zilei despre creșterea salariilor în România de la Guvern

Guvernul a anunțat în această toamnă că aproximativ 2 milioane de români ar urma să primească mai mulți bani la salariu. Este vorba despre cei care lucrează pe minimul pe economie, care de la 1 ianuarie 2023 primesc 3.000 de lei.

Majorarea ar urma să fie până la 3.300 de lei, ceea ce înseamnă că românii ar primi, concret, în plus cu aproximativ 100 de lei. Conform informațiilor venite din partea Executivului, schimbarea ar urma să fie de la 1 noiembrie 2023.

Doar că pe masa negocierilor mai există încă o variantă, despre care Marcel Ciolacu a vorbit după ce și-a asumat responsabilitatea în Parlament pentru proiectul de lege pe modificările fiscale. În România ar putea să fie introdus salariul diferențiat.

Dialogul pe care l-am avut cu patronatele și cu sindicatele nu a fost de creștere, toată lumea consideră că salariul minim trebuie crescut. Discuția a fost dacă venim, totuși, cu un salariu minim diferențiat. Și, repet, cred că este corectă abordarea și vor urma aceste dialoguri cu partenerii sociali., a declarat premierul României pentru Digi24.

Ce înseamnă salariul minim diferențiat

Un salariu minim diferențiat ar însemna acordarea acestuia în funcție de mai multe criterii. Acestea ar putea fi în funcție de studii, dar și de postul ocupat.

În acest sens, se diferențiază 11 categorii diferite de salariați. Cei calificați/necalificați și cei cu studii superioare, în funcție de ultima instituție de învățământ pe care au terminat-o.

Un proiect de lege în acest sens a fost depus în Parlament și în anul 2020. Atunci, reprezentanții IMM-urilor au transmis că nu sunt de acord cu o asemenea diferențiere a salariaților.

Marcel Ciolacu a susținut că o astfel de măsură ar fi cea mai corectă din punct de vedere economic. Și că o majorare a salariului minim, de orice fel, este necesară și susținută de toată lumea.