Reclamă

Noutăți de la AstraZeneca. Există persoane care s-au imunizat cu prima doză de ser AstraZeneca, însă din ianuarie nu mai pot face rapelul cu acest vaccin, pentru că nu va mai fi în țară. Așadar, autoritățile au transmis un mesaj pentru cei care nu știu cum să procedeze.

Omaneii care s-au vaccinat cu prima doză de vaccin anti-COVID cu AstraZeneca, pot face rapelul cu un vaccin ARN mesagerm fără recomandare medicală. CNCAV reamintește următoarele lucruri:

1.Vaccinarea celor care au trecut prin Covid-19 nu este contraindicată

-Vaccinarea persoanelor care au trecut prin infecție cu SARS CoV-2 nu este contraindicată. În aceste situații vaccinarea poate fi inițiată după vindecare.

-În conformitate cu RCP-ul fiecărui tip de vaccin, intervalul maxim între doza 1 și doza a-2-a este:

  • până la 42 de zile pentru vaccinul Moderna;
  • până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer BioNTech;
  • până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca).

De asemenea, potrivit autorităților, în situația depășirii intervalelor menționate, nu se va refuza vaccinarea. Aceasta se va face prin prezentare directă într-un centru de vaccinare, fără programare prealabilă.

2.Noutăți de la AstraZeneca. Gravidele se pot vaccina împotriva coronavirusului

Dacă o persoană se infectează cu coronavirus după administrarea primei doze de vaccin, aceasta va putea fi vaccinată după ce se va vindeca, cu doza a doua a aceluiași produs.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată inclusiv femeilor gravide, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor. Oricare dintre vaccinurile COVID-19 care dețin autorizație de punere pe piață pot fi administrate gravidelor sau femeilor care alăptează.

3.Ce se întâmplă cu AstraZeneca în România

Începând cu luna ianuarie 2022, țara noastră va renunța la administrarea serului produs de AstraZeneca, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Medicul militar spune că foarte puțini români se vaccinează cu acest ser.

De-a lungul timpului au apărut mai multe studii legate de acest vaccin. Cel mai îngrijorător a fost unul făcut în Marea Britanie conform căruia anumite categorii de persoane nu ar trebui să se vaccineze cu acest ser.

Conform unui studiu efectuat în Marea Britanie, riscurile vaccinării cu AstraZeneca depășesc beneficiile pentru grupa de vârstă 30-39 de ani.  Riscul de tromboză în rândul populaţiei este mai mare după vaccinare, conform cercetării publicate în British Journal of Medicine.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro