Klaus Iohannis a vorbit despre rotativa guvernamentală. El a dat asigurări că protocolul semnat se va respecta.

Anunțul zilei de la Iohannis despre rotativa guvernamentală

PNL și PSD au fost nevoite să renunțe, cel puțin temporar, la planurile legate de rotativa. Schimbarea de miniștri trebuia să aibă loc la finalul lunii mai. După cum prevedea și protocolul semnat între cele două partide în toamna anului 2021.

Înțelegerile le-au fost date peste cap de izbucnirea grevei profesorilor. Dascălii din țară și-au suspendat activitatea pe 22 mai 2023. Iar după mai multe runde de negocieri eșuate cu Guvernul, au decis că greva va continua.

Aflat la un summit al comunității europene în Republica Moldova, Klaus Iohannis a abordat acest subiect. El a explicat că rotativa guvernamentală se va face, însă nu acum.

Șeful de stat a dorit să risipească orice presupuneri legate de eventuale neînțelegeri între membri coaliției. În ultima vreme, s-au vehiculat diferite variante legate de momentul în care ar urma să aibă loc schimbarea miniștrilor. Iohannis a spus că totul se va desfășura conform protocolului, discuțiile vor fi reluate, însă doar după ce greva angajaților din învățământ va ajunge la final.

Președintele a cerut ca rotativa să fie amânată

Aceste declarații au loc în contextul în care tot Klaus Iohannis a fost cel care a cerut amânarea rotativei. Cu o zi înainte ca premierul Nicolae Ciucă să își dea demisia, președintele a cerut ca această procedură să nu aibă loc din cauza grevei.

La doar o zi distanță, a venit și anunțul oficial al coaliției. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au declarat că renunță, pentru moment, la schimbare. Cel puțin până când criza din educație va fi rezolvată.

Surse susțin că rotativa guvernamentală ar urma să aibă loc mult mai târziu, și anume în toamnă. Alte voci spun că Ciolacu nu a vrut să preia mandatul într-un asemenea context tensionat.