Reclamă

Rareș Bogdan spune că impactul bugetar al tuturor măsurilor propuse de social-democrați este în jur de 26 de miliarde de lei. Acești bani nu există, explică liberalul, însă se poate opta spre o indexare a pensiilor cu 10-11%.

 „Complicat (merg negocierile – n.r.) pentru că sunt două partide fundamental diferite din punct de vedere ideologic şi doctrinar, din punct de vedere al abordării chestiunilor economice, sociale şi atunci este foarte greu. Pe de o parte, sunt propuneri pe care le putem înţelege, de creşteri de pensii, alocaţii, de înfiinţări de ministere.

Rareș Bogdan: Noi nu am blocat creșterile de alocații sau de pensii

 Sigur că noi nu am exclus niciodată şi nu am blocat creşterile de alocaţii, pensii, dar le facem în limita veniturilor bugetare existente şi a celor prognozate. Nu putem să anunţăm acum, să fie un concurs de populism cine cu cât la sută creşte mai mult pensiile sau salariile în perioada imediat următoare sau alocaţiile pentru copii”, a afirmat Rareş Bogdan la Palatul Parlamentului.

Prim-vicepreședintele PNL a mai precizat că impactul bugetar al măsurilor propuse de PSD ar fi de 26 de miliarde de lei.

 „Astăzi nu există aceşti bani. În schimb, putem să gândim aşa cum am anunţat şi noi: noi am anunţat o creştere la pensii iniţială de 7%, care era indexarea din 1 ianuarie, şi putem, fără să dăm peste cap bugetul, să mergem spre 10 sau 11%, dar nu ştiu dacă de la 1 decembrie sau de la 1 ianuarie”, a mai afirmat el.

Raluca Turcan, anunț despre pensii și alocații

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat săptămâna trecută că in acest an au fost puse în aplicare măsuri active, de sprijin, pentru angajați și angajatori, în valoare de 7,3 miliarde lei, s-au majorat alocațiile copiilor cu 20% la începutul anului, s-au găsit măsuri în sprijinul consumatorilor vulnerabili, și a fost găsită deschidere la dialog din partea partenerilor sociali pentru creșterea salariului minim, la 2550 de lei, de la 1 ianuarie 2022.

„Toate aceste măsuri se vor resimți în buzunarele oamenilor și continuăm să creștem veniturile mici și să oferim suport celor vulnerabili. Diferența între cei care livrează soluții pentru oameni și cei care doar îi amăgesc vine însă din cât de sustenabilă e fiecare promisiune”, scrie Turcan pe Facebook.

Ea a făcut o listă cu lucrurile care ar reprezenta un efort bugetar realist și sustenabil pentru anul viitor:

Alocațiile vor crește de la 1 ianuarie

Potrivit acesteia, un efort realist și sustenabil bugetar pentru anul viitor înseamnă:

– creșterea alocațiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta

– indexarea pensiilor cu minim 6%, intenția fiind ca această creștere să fie mai mare

– menținerea direcției de creșterea a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali.

 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro