Condițiile meteo au făcut ravagii în majoritatea zonelor țării, iar reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie fac anunțuri sumbre

Ultimele zile au adus în întreaga țară vreme extremă. Deși în unele locuri s-au înregistrat și 60 de litri de apă pe metru pătrat, nu a fost suficient pentru solul afectat de secetă. Regiuni întregi în care solul    a absorbit apa doar la suprafață, le crează deja probleme agricultorilor. În profunzime însă, pământul este în continuare lipsit de apă, în imposibilitatea de a ajuta culturile să mai crească.

Culturi întregi afectate de secetă

Meteorologii anunță ploi torențiale inclusiv până marți, iar mulți dintre fermieri își pun speranțele în acumulările hidrologice. Din nefericire însă culturile au avut deja de suferit din cauza căldurii excesive. Nu doar în zonele de câmpie, ci inclusiv la munte, hectare întregi au fost distruse de secetă. Mulți dintre agricultori și-au unit vocile și au cerut Guvernului să declare stare de calamitate. Culturile de porumb și cartofi sunt printre cele mai afectate de aceste fenomene.

Al treilea an de secetă

Încălzirea excesivă a vremii mai ales în perioada de vară a afectat ultimii 3 ani agricoli. Dacă anul trecut, mulți dintre fermieri au trecut peste urmările secetei pedologice cu ajutoare de la stat, deocamdată nu se știe ce se va întâmpla în această toamnă.

Specialiștii ANM, vorbesc despre 2022 ca fiind unul dintre cei mai secetoși ani din 1961 și până în prezent.

Slujbe în întreaga țară pentru schimbarea vremii

În întreaga țară în aceste zile sunt oficiale în bisericile ortodoxe, slujbe speciale pentru venirea ploilor. În multe zone din țară, preoții ies la câmp alături de credincioși pentru a se ruga în acest sens.

Pagubele din agricultură vor fi resimțite din plin încă din toamnă sunt de părere unii dintre analiști. Nu doar fermierii vor avea de suferit din cauza producției slabe ci întreaga populație.

Vom regăsi cu siguranță pe rafturi produse mai scumpe, din import, în locul multora dintre cele românești.

În ceea ce privește porumbul, țara noastră era principalul exportator către Egipt. Rămâne de văzut cât la sută din producția din acest an va mai pleca în străinătate.

Distribuie

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.