Reclamă

Organizația Mondială a Sănătății recomandă românilor să păstreze în locuințe o temperatură de până la 20 de grade în perioada de iarnă. Acest lucru ar ajuta la întărirea sistemului imunitar în fața virozelor.

Îndemnul parcă se bazează pe o credință tradițională, conform căreia dormitul în frig ar fi bun pentru sănătate. Excepție de la aceasta regula fac, bineînțeles, copiii, persoanele vârstice și bolnavii, care trebuie să respecte îndrumările medicilor.

Dormitul în frig, mai sănătos decât ne-am aștepta

Beneficiile dormitului în frig nu sunt recunoscute doar de OMS, ci și de cercetării internaționali. Conform oamenilor de știință, temperatura medie pentru dormitor ar trebui să fie între 15 și 21 de grade Celsius.

Această temperatură permite cel mai bun somn posibil. Orice temperatură peste 22-23 de grade și sub 14 grade tinde să ne tulbure somnul.

Beneficiile somnului într-o cameră cu temperatură scăzută

O asemenea practică nu ar aduce decât beneficii corpului uman. Pe lângă somnul mai de calitate, ar fi vorba și de producerea de melatonină stimulată de temperaturile mai scăzute. Zis și „hormonul somnului”, melatonina ajută la refacerea țesuturilor și stimluează sistemul imunitar.

În plus, există studii care atestă că dormitul la temperaturi mai scăzute ajută și la siluetă. Pentru că corpul consumă mai multe calorii să se încălzească, va apela la țesuturile de rezervă de grăsime.

Bucureștenii, tot în frig și iarna aceasta

Bucureștenii nu vor avea însă probleme să respecte acest sfat, mai ales că de săptămâni bune îngheață în locuințele lor.

Ca în fiecare an, sunt avarii la sistemul de termoficare, pe care primarul Nicușor Dan a promis că le va remedia până la Crăciun. Dar iată că sărbătorile sunt aproape, iar edilul general al capitalei a revenit asupra declarațiilor sale.

Nu ar fi însă vorba de o întârziere a lucrărilor de reparații, ci de viitoare posibile avarii. Din cauza stării sistemului de termoficare, învechit, s-ar putea să apară noi probleme.

Cu răcirea asta de ieri pe azi, este de aşteptat să avem avarii. Pentru că aşa se întâmplă când suntem nevoiţi să dăm drumul la căldură şi la presiune mai mare, este o reţea în care unele conducte au 50 de ani, au ieşit de mult din perioada lor normală de funcţionare şi atunci o să avem probleme, suntem pregătiţi să le rezolvăm, a avertizat primarul general la TVR Info.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro