Majoritatea oamenilor se plâng că în aproape toate domeniile, când vine vorba despre birocrație și documente, lucrurile se desfășoară anevoios în România. Totuși, o decizie luată recent de autorități ar urma să ușureze o anumită procedură pe care proprietarii de case trebuie să o urmeze într-un anumit context.
Este vorba despre eliminarea unui act din „amalgamul” necesar în cazul unor lucrări de construcție în ceea ce privește o casă în mediul rural. Astfel, românii proprietari de case la țară nu vor mai avea obligația să alerge după multe documente dacă vor să își modifice proprietatea.
Românii proprietari de case la țară vor da explicații în fața primăriei pentru construcțiile noi la casă
Lucrările ce vizează construirea de noi camere care să extindă o casă la țară trebuie comunicate primăriei. Acestea se referă inclusiv la construcția de anexe, bucătării de vară, garaje, camere noi alături de cele existente deja.
Astfel, cei care fac astfel de lucrări vor fi obligați să trimită o notificare către primărie.
Până acum însă, procedura era una anevoioasă. Ca sa ajungă să ridice diferite construcții noi pe proprietatea privată, cetățenii aveau nevoie de autorizație. Chiar dacă era vorba despre gospodăriile din mediul rural.
Noul proiect de lege a fost adoptat de Guvern, acesta vizând de fapt simplificarea unui dosar ce vizează construcțiile pe o proprietate privată. Conform noii legi, cei care vor să ridice anumite încăperi alături de cele pe care le are deja nu va mai avea obligația de a alerga pentru o autorizație de construcție. Proprietarii în cauză trebuie doar să anunțe primăria cu privire la acest aspect.
Nu doar garajele, bucătăriile de vară sau extidenderea unei camere necesită înștiințarea primăriei ci si ridicarea unei pergole, a unui garaj sau a unui foișor/terasă în propria curte. Bineînțeles va conta în continiare regulamentul de urbanism pe care fiecare cetățean are obligativitatea de a-l respecta.