Klaus Iohannis a anunțat, luni, că îl desemnează pe generalul Nicolae Ciucă în funcția de premier. Reamintim faptul că astăzi au avut loc consultări cu toate partidele politice la Palatul Cotroceni.  Dacă unii politicieni l-au criticat pe șeful statului, alții au ajuns la concluzia că un guvern condus de PNL-PSD-UDMR este potrivit.

Klaus Iohannis a făcut anunțul mult așteptat!

 „S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlament s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL – PSD – UDMR şi grupul minorităţilor. Reprezentanţii acestei majorităţi au dorit să vină împreună la consultări.

Am acceptat acest lucru şi am avut o discuţie pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecinţă, îl desemnez pe dl Nicolae Ciucă, aici de faţă, pentru a forma o echipă guvernamentală şi pentru a se prezenta în faţa Parlamentului pentru votul de încredere”, a declarat preşedintele.

Nicolae Ciucă: Cetățenii așteaptă de la noi soluții

La rândul său, premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a declarat că în ultimele zile a lucrat împreună cu celelalte partide pentru a agrea un program de guvernare și pentru a constitui o coaliție solidă în Parlament.

Scopul acestui efort ar fi acela de a asigura stabilitate țării, în condițiile în care valul patru al pandemiei de coronavirus încă face ravagii în țară și deja se vorbește despre valul cinci.

„Practic, cetăţenii aşteaptă de la noi soluţii şi să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile pentru implementarea PNRR. E pentru prima data când în programul de guvernare avem un procent substanţial pentru ceea ce înseamnă derularea unui proiect de investiţii, soluţii, precum şi măsuri sociale. Sperăm ca începând de joi să putem să ne apucăm serios de treabă”, a afirmat premierul desemnat.

PNL-ul s-a rupt în două

Negocierile dintre PNL și PSD au și urmări. Mulți liberali nu sunt de acord cu această „prietenie” dintre liberali și social-democrați. Ludovic Orban a anunțat deja că va demisiona din PNL, iar alți liberali critică în termeni duri formațiunea pentru decizia pe care a luat-o.

De asemenea, Ludovic Orban a declarat că PNL-ul este un partid mort pentru el, pe care l-a stricat chiar președintele Klaus Iohannis. De asemenea, el consideră că Florin Cîțu este un pion în tot acest joc.