România ar putea fi inclusă curând în programul Visa Waiver, care le permite cetățenilor să călătorească fără viză în SUA

Ministrul Apărării al României, Angel Tîlvăr, vine cu vești minunate pentru români. Aflat într-o vizită în Statele Unite ale Americii, a vorbit despre posibilitatea includerii României în Visa Waiver. Adică programul care le-ar permite cetățenilor țării noastre să călătorească în America fără viză.

Pentru România, Visa Waiver este un țel pentru care se fac eforturi de mai mulți ani. Odată inclusă țara noastră în acest program, românii ar putea să ajungă în Statele Unite ale Americii fără viză, pentru călătorii de 90 de zile.

Doar că până acum, an de an, nu s-au atins condițiile impuse de SUA. Însă totul s-ar putea schimba curând. La jumătatea lunii martie a anului 2023, în Senatul American a fost depus un proiect de lege care recomandă includerea României în acest program.

Aflat în vizită în Statele Unite ale Americii, Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării, a vorbit despre această oportunitate pe care o are țara noastră. În plus, el a menționat că dacă se va duce la final acest proces, relațiile dintre cele două state vor prospera și mai mult.

Având în vedere cadrul excelent al cooperării între țările noastre, asigurat, pe multiple paliere de Parteneriatul Strategic, includerea României, într-un timp cât mai apropiat, în programul Visa Waiver va contribui la creșterea nivelului colaborării dintre țările noastre., a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

De ce nu a fost până acum inclusă România în Visa Waiver

Una dintre condițiile stabilite de SUA pentru statele care vor să fie incluse în acest program este ca rata de respingere a vizelor să fie sub 3%. Însă România este departe de aceste cifre, având 17% în anul 2022.

Iar dacă ne uităm și în anii precedenți, situația nu este cu mult diferită. În 2021, procentul celor care au fost refuzați a fost de 17%, iar în 2020 a fost puțin mai scăzut, dar nu suficient, de 10%.

Acest lucru este datorat, în mare măsură, datorită numărului mare de aplicanți, care sunt însă nepregătiți pentru proces. În ciuda pliantului pus la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe, dar și a sfaturilor primite în acest sens, românii continuă să aplice pentru vize în America, chiar dacă nu îndeplinesc condițiile.

România, alături de Bulgaria și Cipru, sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul ce le permite cetățenilor să călătorească în SUA fără viză pentru perioade mai mici de 90 de zile.

Share.