Iohannis a făcut anunțul despre rotativa guvernamentală. S-ar putea să nu mai aibă loc, după cum au plănuit PNL și PSD.
Anunțul lui Iohannis, care schimbă planurile despre rotativa guvernamentală
Liderii coaliției de guvernare de pregătesc de rotativă, după cum prevede protocolul semnat în anu 2021. După ce jumătate de mandat premierul a fost de la PNL, Nicolae Ciucă, locul său urmează să fie luat de liderul PSD, Marcel Ciolacu.
În ultimele săptămâni, fiecare partid a ținut ședințe legate de această schimbare. Premierul Ciucă a anunțat că urmează să își dea demisia vineri, 26 mai 2023. Doar că planurile lor ar putea fi date peste cap. Klaus Iohannis a făcut anunțul.
Președintele României consideră că această schimbare majoră la conducerea Guvernului, care vine și cu alte modificări, nu are loc într-un moment potrivit. În țară, de 4 zile, profesorii sunt în grevă generală și organizează proteste în marile orașe. Astfel că rotativa guvernamentală ar trebui să mai aștepte, cel puțin până este rezolvată această criză.
Nu cred ca se va face rotatia in timpul unor negocieri, e destul de complicat, se pot lua pe rand., a declarat Klaus Iohannis.
Când ar putea avea loc rotativa guvernamentală
Rămâne de văzut ce decizie se va lua la Guvern, care se află în pline negocieri cu sindicatele din învățământ. Până acum, au avut loc trei runde de discuții între reprezentanții profesorilor și oficialii desemnați de Executiv. După ore și ore de întâlniri la Palatul Victoria, nu s-a ajuns însă la nicio înțelegere.
Cadrele didactice cer salarii mai mari, după cum li s-a tot promis, în timp ce Guvernul spune că nu este posibil acest lucru acum. Speranța ar fi viitoarea lege a salarizării, care nu a fost încă finalizată.
Profesorii nu sunt însă dispuși să aștepte. Cer ca salariul de pornire pentru un cadru didactic debutant să pornească de la 4.000 de lei. Asta în condițiile în care în prezent este 2.500 de lei. În plus, cer respectarea drepturilor prevăzute de contractul de muncă și lege, dar și să li se plătească orele suplimentare. În caz contrar, amenință cu înghețarea anului școlar.