Reclamă

În ultima perioadă, guvernanții au vorbit des despre majorarea pensiilor din România, însă niciodată nu au precizat cu cât anume vor crește acestea. Dacă inițial s-au dat procente cum ar fi 10%, sau 11%, de pare că ministrul Muncii, Marius Budăi, și-a schimbat opinia. 

Așadar, oficialul din cadrul Guvernului Ciucă a vorbit despre procentul cu care ar putea crește pensiile din țară. Așadar, potrivit lui Marius Budăi, sunt mai multe scenarii cu privire la acest subiect. Totuși, el a explicat că pensiile persoanelor care au ieșit din câmpul muncii vor fi majorate cu cel puțin 10% în 2023.  

Cu cât vor crește pensiile în România

Tot Budăi a explicat că acesta este primul scenariu, de 10%, la care se adaugă și acel ajutor pentru pensionarii care primesc bani puțini de la stat, ce constă într-un pachet cu alimente. De asemenea, mai există și scenariul majorării pensiilor cu 15% pentru toți pensionarii. 

„Noi, PSD, nu ne-am schimbat opțiunea. Am spus din august că se impune o majorare de cel puțin 10%. A prezentat și Marcel Ciolacu versiunea pentru o majorare de 15%, aici vorbit despre cei cu contributivitate. Vorbim despre o majorare de 10% și pentru iarnă să sprijinim categoriile vulnerabile. Suntem în dezbateri, pe ultima sută de metri a bugetului pentru 2023. Trebuie ca aceste majorări să meargă cu alte măsuri (…), prețurile din energie, protejarea locurilor de muncă”, a explicat Marius Budăi.

Ajutor pentru plata facturilor

Oficialul a explicat că proiectul bugetului pe anul viitor este aproape de final, iar atunci se va spune clar care este procentul cu care vor crește pensiile. 

Cu toate acestea, Marius Budăi a ținut să le spună clar pensionarilor faptul că varianta cu cele mai mari șanse de implementare este aceea în care pensiile vor crește cu 10%. Pe lângă această creștere, cei care au venituri sub 2.200 de lei vor primi un ajutor de la Guvernul României pentru a-și achita facturile la curent. 

Pensionarii din România se află într-o situație extrem de grea. După o criză sanitară generată de pandemia de coronavirus, războiul de la graniță a dus lumea într-o criză financiară fără precedent. Dacă în alte țări salariile și pensiile sunt destul de mari, iar oamenii nu simt criza atât de puternic, la noi în țară lucrurile stau total altfel.

Bătrânii sunt cei mai afectați de această criză, fiindcă ei sunt cei care au cele mai mici venituri. Oamenii sunt nevoiți să aleagă ceea ce mănâncă, sau mai grav, să aleagă dacă își cumpără medicamentele de care au nevoie pentru a nu se îmbolnăvi, sau dacă își cumpără mâncare.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro