Ministerul Familiei a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre care propune acordarea de vouchere în valoare de 15.

000 de lei pentru cuplurile infertile. Acest proiect vine cu modificări importante în ceea ce privește eligibilitatea beneficiarilor acestor vouchere, deschizând posibilitatea ca și cuplurile formate dintr-un cetățean străin și un cetățean român să poată beneficia de acești bani.

Modificarea propusă de Ministerul Familiei vizează Programul Social de Interes Național de Susținere a Cuplurilor și a Persoanelor Singure, pentru creșterea natalității, reglementat prin Hotărârea de Guvern 1.103/2022.

Scopul acestui program este de a oferi sprijin financiar pentru cuplurile și femeile infertile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală.

Extinderea beneficiarilor și numărul maxim de participanți

Potrivit informațiilor oferite de avocatnet.ro, proiectul de hotărâre propune extinderea condițiilor de eligibilitate pentru acest program. Astfel, în prezent, doar cetățenii români pot solicita aceste vouchere, însă propunerea Ministerului Familiei aduce o schimbare majoră în acest sens.

Conform noilor reglementări, cel puțin unul dintre membrii cuplului infertil va trebui să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România, deschizând astfel posibilitatea pentru cuplurile mixte să beneficieze de sprijin financiar.

Anunțul dimineții de la Guvernul României! Se extinde lista beneficiarilor acestor vouchere. Cine va primi 15.000 de lei de la stat

De asemenea, modificarea propusă de proiectul de hotărâre vizează și creșterea numărului maxim de beneficiari ai acestui program, de la 10.000 cât prevede în prezent HG 1.103/2022, la 20.000. Astfel, mai multe cupluri infertile vor putea beneficia de această sumă de 15.000 de lei pentru a susține procedurile de fertilizare.

Vouchere pentru românii care își doresc copii

Conform bugetul.ro, beneficiarul acestui program va primi două vouchere în valoare totală de 15.000 de lei, care vor fi înmânate în același timp. Unul dintre vouchere, în valoare de 5.000 de lei, va fi destinat acoperirii costurilor tratamentului medicamentos, în timp ce celălalt voucher, în valoare de 10.000 de lei, poate fi utilizat pentru costurile procedurilor medicale specifice tratamentului de fertilizare.

Este important de menționat că această sumă acordată prin vouchere nu este impozabilă, astfel că beneficiarii vor primi întreaga sumă de 15.000 de lei pentru a acoperi costurile legate de procedurile de fertilizare.