Ministrul Energiei, Virgil Popescu, avertizează că anul viitor nu va fi ușor și că autoritățile trebuie să intensifice cooperarea pentru a diversifica sursele și rutele de aprovizionare cu gaze naturale și energie curată.

El a subliniat că propunerile pentru noi proiecte de transport de gaze în Europa de Sud-Est și Balcani sunt binevenite, având în vedere provocările viitoare legate de disponibilitatea gazelor.

Virgil Popescu: Nu vom avea un an ușor!

„Cu această ocazie am transmis că ar fi o greșeală să credem că vom avea parte de un an ușor. Ci din contră. Este nevoie să intensificăm cooperarea pentru a duce mai departe obiectivul de a diversifica sursele și rutele de aprovizionare cu gaze naturale, precum și cu energie curată.

Prin urmare, orice propunere pentru un proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est și Balcani este binevenită, având în vedere că disponibilitatea gazelor va continua să fie o provocare în viitorul apropiat”, transmite Virgil Popescu.

Anunțul dezastruos al lui Virgil Popescu despre facturile

Cu cât vor crește facturile românilor

În prezent, se discută tot mai mult despre eliminarea plafonării facturilor la energie și gaze, pe motiv că prețurile au scăzut față de anul trecut. Cu toate acestea, românii sunt îngrijorați de valoarea facturilor pe care le vor primi în absența acestui plafon.

Chiar și autoritățile au propus o analiză pentru a decide dacă plafonarea prețurilor mai este necesară sau dacă românii vor fi lăsați fără ajutorul statului. Cu toate acestea, dacă plafonarea va fi eliminată, facturile vor crește semnificativ.

Pentru a exemplifica această situație, luăm în considerare factura lui Marian L., un consumator casnic din București. În luna martie, el a plătit o factură de 48,96 lei pentru un consum de 72 kWh. Deoarece consumul său a fost sub 100 kWh/lună, prețul a fost plafonat la 0,68 lei/kWh.

Prin utilizarea comparatorului de prețuri de pe site-ul ANRE, putem vedea că, fără plafonare, Marian ar plăti mai mult. Prima ofertă pe comparator este de 0,73 lei/kWh, ceea ce ar duce factura lui Marian la 52 de lei, adică cu 8% mai mult decât prețul plafonat.

A doua ofertă ar crește factura cu 12%, aducând-o la 54,19 lei. Apoi, prețurile continuă să crească semnificativ. Următoarele oferte ar aduce o creștere de până la 78% a valorii facturii, ceea ce ar însemna că Marian ar plăti aproape dublu, adică 85 de lei.

Acestea nu sunt singurele oferte ridicate. Există două oferte care ar duce factura la valori de 87, respectiv 88 de lei.