Andreea Esca a publicat de curând pe pagina ei de facebook un articol despre durata crizei de coronavirus.

Medicul primar de cardiologie, doctor în științe medicale, Clara Alexandrescu, a oferit un interviu pentru revista online alistmagazine.ro, în care a făcut mai multe precizări legate de virusul sars CoV-2 și despre boala pe care o produce.

Una dintre cele mai importante afirmații ale medicului este că nu vom scăpa prea curând de acesta.

„Va trebui să trăim cu virusul acesta probabil încă 2 ani, cu perioade de creștere a infecțiilor și perioade mai calme.”

Clara Alexandrescu este medic în România și la Monaco, astfel are o viziune ceva mai generală legată de situația pandemică din prezent. Aceasta a făcut o precizare de o importanță majoră, susține că pandemia este o realitate în fața căreia nimeni nu se poate pregăti pentru asta. De asemenea a mai spus că este o tendință a începuturilor de secole.

„O pandemie apare o dată la o 100  de  ani  și  nici o țară  dezvoltată nu a fost pregătită.”

Obstacolul major în lupta cu noul virus sunt contagiozitate. Spune că Germania este cel mai bun exemplu demn de urmat:

„Germania  a testat foarte multe persoane și a putut să izoleze cazurile pozitive, încetinind răspândirea bolii. În plus, cazurile pozitive pot fi urmărite în așa fel încât să nu ajungă în stadii grave la spital. Testarea masivă a populației simptomatice sau la risc la începutul epidemiei într- o țară permite diminuarea răspândirii bolii.”

Lista greșelilor care au fost sau ar putea fi făcute, constă în nedepartajarea pacienților infectați cu virusul sars de cei neinfectați:

„internarea în același spital a unor pacienți COVID pozitiv/ COVID negativ.  A fost marea  greșeală  făcută în Lombardia, Italia.  Cu toate zonele  de  demarcație, cu toate măsurile luate de personal e imposibil să izolezi complet departamentele COVID + . Un spital  care  îngrijește  Covid +  trebuie să rămână numai COVID + până se externează/transferă ultimul pacient.”

Pe de altă parte trebuie să se ia în calcul faptul că testele pot ieși negativ, chiar dacă cel testat este bolnav.

„În al 2-lea rând, încrederea  care s-a acordat la început testelor PCR ( detectarea virusului prin metoda directă). Acum știm că 2 din 5 teste sunt fals negative (adică pacienții au boala, dar testul este negativ). Suspiciunea clinică a doctorului rămâne primordială și el trebuie să decidă dacă face o altă investigație. Cel mai adesea este vorba CT  ( computer tomograf) de torace, fără substanță de contrast.”

Medicul a spus că românii trebuie să își păstreze calmul și disciplina de până acum. Spune că va trebui să facem tot posibilul să nu încălcăm interdicția de a ieși afară. Chiar dacă stăm deja de o lună în izolare, să mai așteptăm, să trecem cu bine peste sărbătorile pascale.