Reclamă

Pandemia este privită de toate statele lumii ca un dezastru. Și nu doar prin prisma numărului mare de contaminări și decese, ci și a economiei. Specialiștii spun că de fapt molima acolo a lovit cel mai tare, iar efectele vor fi vizibile pe termen lung.

O abordare diferită are însă Fondul Monetar Internațional. Specialiștii instituției îndeamnă statele să vadă acest moment ca pe o oportunitate și un restart pentru econ0mie, care pe termen mediu și lung ar putea fi benefic.

Este vorba despre investiții fie în infrastructura publică fie în alte proiecte care beneficiază de pe urma ratelor scăzute ale dobânzilor, se arată în raport. În plus FMI sfătuiesște statele să-şi întărească sistemele de asigurări social, relatează Reuters. Astfel acestea ar putea revigora creşterea economică, după atenuarea epidemiei.

Luna trecută, FMI previziona un declin de 3% al economiei mondiale în 2020, ca rezultat al pandemiei. Instituția avertiza totodată că previziunile „sunt extrem de nesigure”, iar scăderea ar putea fi chiar mai accentuată.

Raportul arată, așadar că sunt esenţiale investiţiile în sistemele de sănătate, infrastructură, tehnologii nepoluante, educaţie şi cercetare. Toate acestea, pentru a îmbunătăţi creşterea productivităţii, care este pe un trend descendent, informează instituţia financiară mondială.

În timpul precedentelor crize financiare, măsurile fără precedent adoptate pe plan global pentru stimularea creşterii au venit prea târziu şi nu au fost bine ţintite. Cel puțin așa apreciază FMI, care adaugă că măsurile de criză trebuie să stimuleze consumul şi investiţiile, prin aşteptările inflaţioniste mai ridicate şi ratele mai scăzute ale dobânzilor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro