Reclamă

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut un anunț sumbru legat de creșterea pensiilor în România, care ar putea fi blocate în următorii ani. El a declarat la un post TV că majorările de pensii ar putea fi oprite în viitor din cauza Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Acesta susține că cei care au conceput PNRR-ul au dorit să mențină populația săracă pentru următorii 50 de ani și propune eliminarea procentului de 9,4% din PIB pentru pensii din plan.

Marius Budăi, anunț sumbru despre creșterea pensiilor

Budăi a relatat că a fost întrebat de Comisia Europeană despre motivele pentru stabilirea acestui procent și menținerea lui până în 2070. A recunoscut că nici el nu înțelegea de ce a fost fixat acest nivel. Ministrul Muncii a examinat legislațiile și PNRR-urile din toate statele membre ale Uniunii Europene și a observat că niciun alt stat membru nu și-a impus o astfel de limită.

„Eu am primit o întrebare de la Comisia Europeană. „Domnule, ce ați avut în cap când ați scris acest procent și de ce până în 2070? Că noi nu înțelegem”. Din păcate le-am spus că nici eu nu înțeleg. Vedeți dumneavoastră, și acum nu că vorbim de 9,4. Putem spune 9,1 sau 18,9 sau 15 sau oricât vreți dumneavoastră. Însă eu am studiat toate legislațiile din toate statele membre și toate PNRR-urile din statele membre ale Uniunii Europene. Niciun stat membru nu și-a impus o asemenea plafonare”, a spus Marius Budăi.

Anunț sumbru despre creșterea vârstei de pensionare chiar de la Guvernul României: Până în 2070 trebuie să fim săraci

Ce spune oficialul din Guvern despre PNRR

Marius Budăi a subliniat că media europeană referitoare la ponderea pensiilor în PIB este între 12,5% și 13%. A formulat o întrebare retorică, întrebându-se de ce un guvernant ar dori ca țara sa și cetățenii săi în vârstă să fie mai săraci cu 3% decât media Uniunii Europene. Din punctul său de vedere, numai cineva care îi urăște pe pensionari ar impune o astfel de limitare.

„Întrebarea ar putea continua. Domnule, de ce tu, ca și guvernant la acest moment, știind că în Uniunea Europeană 12,5-13 este media cu plata pensiilor din PIB în statele din Uniunea Europeană, tu îţi dorești ca țara ta să fie mai săracă, ca seniorii tăi să fie mai săraci cu 3% ca media Uniunii Europene? Doar dacă îi urăști, din punctul meu de vedere, poți să faci așa ceva, că altfel nu văd de ce să pui o asemenea plafonare”, a spus oficialul la Antena 3.

În ciuda preocupărilor legate de creșterea pensiilor, Casa de Pensii a anunțat că aproximativ jumătate de milion de pensionari și-au primit deja banii pe card. Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, în luna martie, 420.512 persoane beneficiau de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro