Reclamă

Banca Națională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflație pentru finalul anului 2022. Totuși, se pare că lucrurile ar urma să se mai calmeze anul viitor. Specialiștii BNR spun că la finalul anului viitor este estimată o inflație de 11,2%. 

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a vorbit despre ce înseamnă această creștere. De asemenea, oficialul BNR a explicat că urmează o perioadă grea și fiecare ar trebui să se gospodărească așa cum poate. 

„Nu există miracole!”

„E important să nu vindem iluzii. Va fi o perioadă grea. Fiecare trebuie să se gospodărească cât poate. Nu există miracole și nici nu există soluții care să schimbe lucrurile de la o lună la alta, nu există așa ceva”, spune Dan Suciu, conform Antena 3.

În această perioadă, România se află pe un platou al inflației, spune specialistul BNR. Conform acestuia, inflația s-a așezat, cu mici oscilații, în jurul valorii de 15%. În ceea ce privește majorarea de 16,3%, Dan Suciu spune că există două explicații. 

În primul rând, luna decembrie este o lună de consum. În luna decembrie se fac multe cumpărături, dat fiindcă sunt sărbătorile de iarnă. În această lună oamenii nu mai sunt atenți la cheltuieli, așa cum sunt în alte luni.  

Va fi o iarnă grea!

„În plus, inflația se calculează în termeni comparativi. Statistic vorbind, luna decembrie anul trecut are un nivel de comparație mai just și în consecință apare această modificare. Nu însemnă neapărat să ai creșteri de prețuri fantastic de mari, cât în termeni comparativi, ele sunt mari”, a declarat Suciu.

Anunț sumbru de la BNR: Va fi o perioadă grea! Nu există miracole
Sursa: Social media

El explică faptul că această prognoză nu înseamnă că prețurile vor crește enorm în luna decembrie, însă comparativ cu luna decembrie a anului trecut, situația va fi diferită. De asemenea, oficialul BNR a explicat că inflația depinde foarte mult de ceea ce se întâmplă cu prețurile la energie.  

„Dar va fi un an greu. Vom avea inflație mai ales în prima parte a anului în continuare destul de mare. Depindem de energie. Dacă prețul la energie se modifică semnificativ va fi o scădere mai abruptă. Dacă nu suntem la două cifre tot anul”, mai spune specialistul, conform Antena 3.

De ce nu ar trebui să punem bani deoparte

În această perioadă nu se recomandă nici măcar economisirea, spune oficialul BNR. Chiar dacă pui bani deoparte, inflația îți mănâncă câteva procente. El spune că oamenii care au acum un credit în plată sunt mai câștigați.  

În ceea ce privește situația legată de creșterea prețurilor atât de rapidă la alimente, Daniel Suciu spune că nu a mai întâlnit până acum așa ceva. Totuși, spune el, la alte servicii, este vorba despre o creștere moderată. În opinia lui, singura explicație este că populația a putut să susțină majorarea prețurilor la alimentele de bază.  

Evoluția prețurilor este cauzată în principal de războiul din Ucraina. Cel puțin 10% dintre produsele de bază sunt influențate de acel război, de blocajul piețelor din Marea Neagră.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro