Reclamă

Pe măsură ce apar tot mai multe voci, care acuză că numărul real de îmbolnăviri cu COVID-19 ar fi mai mare decât cel declarat de oficialități și că statul român ar trebui să testeze mai mult, mai ales în contextul discuțiilor despre o posibilă relaxare, presiunea crește. Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie a renunțat, ieri, la menajamente și a declarat că adevărul este că cifrele sunt mult mai mari. Medicul a subliniat, însă, că aici nu este vorba despre inducere în eroare sau ascunderea adevărului, ci diferența este făcută de numărul de asimptomatici, care nu au putut fi descoperiți.

„Toata lumea întreabă dacă ascundem acest număr, nu ascundem nimic, foarte multă lume este asimptomatică. La fel este și la gripa. Franța a făcut prima un studiu de seroprevalență și procentul a fost mic, de doar 6%. Eu cred ca în România suntem la 2%. Asta înseamnă 400.000 de cazuri care au trecut prin boala”, a spus Alexandru Rafila, invitat la emisiunea „Marius Tucă Show”.

Întrebat dacă a trecut vârful epidemiei, profesorul Rafila a spus că nu trebuie exclusă o reapariție a virusului în anumite focare și că trebuie să dăm dovadă și în continuare de răbdare și prudență. Medicul declarase anterior că, momentan, situația în România este una stabilă și că este de datoria noastră, a tuturor să o păstrăm așa.

„O tendință se face foarte ușor, o să vedem că noi ne aflăm pe o zonă de platou, în jur de 300-350 de cazuri zilnic și această tendință durează de vreo două-trei săptămâni, nu este o chestiune îngrijorătoare (…) Noi am fost îngrijorați și încă mai suntem câteva zile să nu vedem o explozie a numărului de cazuri datorată intensificării activității din perioada de Paște. Însă, constatăm că în perioada de Paște nu au fost chiar așa multe interacțiuni și dovada este reprezentantă de aceste cazuri care sunt oarecum stabilizate.” a explicat Alexandru Rafila.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro