NATO anunță că este gata, în cazul unei confruntări directe cu Moscova

Cresc tensiunile între NATO și Rusia, la aproape un an de la izbucnirea războiului din Ucraina. Un comandant a dat asigurări că în cazul unui conflict armat, Alianța este pregătită de o luptă directă cu trupele lui Vladimir Putin.

Izbucnirea războiului din Ucraina pe 24 februarie 2022 a reprezentat un moment critic pentru întreaga lume. Rusia a început invazia fără să fie provocată, iar Occidentul a fost de partea Kievului și a contribuit cu arme și ajutor financiar.

Dar luptele nu se dau doar pe front, iar pacea la nivel mondial stă pe un butoi de pulbere. Vladimir Putin vede drept principalul său inamic NATO, iar răspunsul său ar fi conflictul din Ucraina.

Nu doar o dată, Kremlinul a amenințat întreg Occidentul. Până acum, nu au existat provocări concrete, însă temerea că un al război al putea începe curând i-a ținut în alertă pe oficialii Alianței.

NATO a făcut eforturi să-și consolideze capacitatea de apărare, iar acum pare că statele sunt pregătite de orice. Amiralul Rob Hauer, președintele Comitetului militar al NATO, a transmis că Alianța gata de o luptă directă cu Rusia.

Dar în ciuda acestor declarații, este important de precizat că nu se renunță la caracterul defensiv al Alianței Nord Atlantice. Așadar, trupele vor interveni și vor fi puse în alertă doar dacă Rusia atacă unul dintre statele membre.

În plus, oficialul a subliniat cât de important este să se investească în continuare în arme și în echipamente de apărare.

Faptul că inamicul tău are arme mai bune nu este problema inamicului. Aceasta este problema ta., a spus el.

Rusia dă vina pe Occident pentru războiul din Ucraina

Într-un discurs înainte de Anul Nou, Vladimir Putin a adus acuzații grave Occidentului. Liderul de la Kremlin susține că totul a fost plănuit în detaliu, iar scopul final ar fi distrugerea Rusiei.

Occidentul a mințit ani de zile în legătură cu pacea, dar de fapt se pregătea de agresiune. Și astăzi recunoaște deschis acest lucru, fără să se mai rușineze. Se folosesc cu cinism de Ucraina și de poporul său pentru a slăbi și diviza Rusia. (..) Anul acesta, Occidentul a declarat un adevărat război de sancțiuni împotriva Rusiei. Cei care l-au inițiat se așteptau la distrugerea completă a industriei, finanțelor și transporturilor noastre, a mai spus Vladimir Putin.

Share.