Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că în acest moment suntem în plin „război” al gazelor. Precizăm că toată lumea se întreabă cum ne vom încălzi la iarnă și dacă este cazul să dăm drumul la centrale, având în vedere prețul colosal al gazelor.
Virgil Popescu vorbește despre un război al gazelor
În acest moment, România își asigură doar 90% din consum din producție proprie. Restul de 10% ar trebui să fie importat din Azerbaidjan, însă momentan nu a fost semnat un acord în acest sens. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că acest război al gazelor a început în urmă cu un an.
Este vorba despre un război hibrid, cauzat de o creștere de prețuri accentuată și nejustificată, încă din a doua jumătate a anului trecut. Ulterior, acest război a continuat prin agresiunea nejustificată a Rusiei, în Ucraina, cu prețul gazului natural cu amenințările rușilor, care creează o problemă tuturor.
Declarația ministrului Energiei a distrus și ultima fărâmă de speranță a românilor. Aceștia se așteptau ca lucrurile să se mai calmeze, măcar iarna aceasta, însă sunt slabe șanse. România are azi 80% din depozitele de gaz pline, dar asta nu ne salvează de probleme.
România are 80% din depozitele de gaz pline, dar nu ajung
„Pentru a aduce gaz dintr-un alt stat noi avem nevoie de acorduri de tranzit. Lucrăm la aceste lucruri. E vorba de acord, nu sunt probleme. Suntem invitaţi pe 1 octombrie la finalizarea lucrărilor de la interconectorul Grecia-Bulgaria. Practic, operaţionalizează transportul gazului azer”, mai spune Virgil Popescu.
Interconectorul există, însă nu avem acordul. Conform unor surse guvernamentale citate de Antena 3, Turcia este țara care nu permite tranzitul gazului azer prin conductele amplasate pe teritoriul său. În acest caz, România are o strategie țara noastră vrea să cumpere drone militare de la turci. Însă dacă nu se va găsi absolut nici o soluție, specialiștii ne spun să consumăm moderat și să nu risipim.
Avertisment: Nu risipiți energia!
Cătălin Niță, director executiv FPPG, spune că energia este greu de produs, așa că nu ar trebui să o risipim. Cum să facem acest lucru? Păi, în primul rând, să nu lăsăm temperatura mare dacă nu are rost, să nu deschidem geamurile în timp ce funcționează centrala, iar becurile să nu le lăsăm aprinse când ieșim din camere.
Trangaz a organizat mai multe licitaţii pentru achiziţia de gaz în ultima perioadă, dar fără succes. Momentan, nimeni nu știe ce se va întâmpla în această iarnă.