Anunț important pentru șoferii care nu au cerut încă restituirea taxei auto! A fost adoptată o nouă ordonanță de urgență în cadrul unei ședințe de guvern

În cadrul unei ședințe de guvern s-a adoptat o nouă ordonanță de urgență referitoare la restituirea taxei auto. Principala modificare a acesteia se referă la timpul în care șoferii pot depune această solicitare de înapoiere a banilor.

Mai exact, conducătorii auto au la dispoziție cinci ani pentru a-și cere banii înapoi, și nu un an așa cum fusese stabilit inițial. Este important de precizat că tot ceea ce trebuie să facă un șofer pentru a-și primi banii înapoi este să facă o solicitare la sediul Fiscului, după ce instituția va elibera modelul. Soluționarea cererii trebuie făcută în maxim 45 de zile.

Până când se pot depune solicitările de restituire a taxei auto

Așadar, solicitările pentru restituirea taxei auto pot fi depuse până în anul 2027. În acest sens, guvernul Nicolae Ciucă a aprobat OUG 93/2022 ce conţine un nou mecanism privind restituirea fostelor taxe auto.

Prin noul mecanism, de restituirea taxei auto pot beneficia toți șoferii care au plătit una sau mai multe dintre fostele taxe auto și nu au apucat să ceară banii înapoi până la data de 31 august 2018.

Conform notei de fundamentare a proiectului, sunt cazuri în care șoferii au depus solicitări după data respectivă, solicitări care au fost anulate.

Când intră în vigoare OUG

Până pe data de 14 iulie ordonanța de urgență trebuie să intre în vigoare, iar ulterior, Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor trebuie să facă, prin ordin comun, modelul de cerere de restituire a taxei auto 2022.

Anunț important pentru toți șoferii din România! Se dau banii înapoi pe această taxă auto
Pixabay.com

Ulterior, până pe 28 august 2022, cele două instituţii trebuie să aprobe un ordin comun cu normele pentru aplicarea noilor reguli de restituire.

Solicitările de restituire a taxei auto, pe baza cărora se dau înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, se depun la ANAF după ce apare modelul de cerere.

Noul mecanism de restituire se referă la taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012), precum timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013).

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.