Băncile încep să facă oferte mai bune după ce au primit amenzi de la Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Un număr de 19 bănci au fost sancționate pentru practici comerciale înșelătoare. ANPC a impus amenzi în valoare de 950 de mii de lei pentru modul de calcul al ratelor. Această măsură a determinat băncile să vină cu oferte de refinanțare mai avantajoase pentru clienți.

De exemplu, un român cu un credit de 300 de mii de lei, pe o perioadă de 30 de ani, avea o rată lunară de 2200 de lei, bazată pe indicele IRCC. Acum, banca a oferit posibilitatea refinanțării la o dobândă fixă de 5,9% pe o perioadă de 5 ani. Astfel, rata pentru acest credit ar scădea la 1780 de lei pe următorii 5 ani.

Băncile au făcut oferte mai bune pentru clienți

Cu toate acestea, schimbările aduse de bănci nu sunt întotdeauna benefice pentru clienți. De multe ori, consumatorii se confruntă cu situații în care trebuie să se deplaseze frecvent la bancă, iar suma totală pe care o vor plăti rămâne aceeași. ANPC a anunțat că a sancționat alte 8 bănci săptămâna trecută, după ce a amendat anterior alte 11 instituții pentru practici comerciale înșelătoare legate de calculul ratelor.

Băncile trebuie să elaboreze noi planuri de rambursare pentru viitoarele credite, astfel încât clienții să plătească o sumă mai mare din capitalul împrumutat în primele etape ale perioadei de rambursare. În cazul creditelor existente, băncile trebuie să discute cu clienții despre opțiunile de rate fixe sau descrescătoare și să înregistreze alegerea acestora.

Solicitarea ANPC către toate băncile

Adrian Asoltanie, un trainer de educație financiară, a explicat avantajele și dezavantajele celor două metode de rambursare în cadrul emisiunii iBani. Ratele fixe permit o plată lunară inițială mai mică, ceea ce permite obținerea unui credit mai mare în raport cu venitul. Pe de altă parte, ratele descrescătoare implică o rată inițială mai mare, limitând astfel gradul de îndatorare. În plus, în cazul ratelor descrescătoare, se plătește o dobândă mai mică pe toată durata creditului, conform Știrileprotv.ro.

Băncile încep să facă oferte mai bune după ce au primit amenzi de la Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Un număr de 19 bănci au fost sancționate pentru practici comerciale înșelătoare. ANPC a impus amenzi în valoare de 950 de mii de lei pentru modul de calcul al ratelor. Această măsură a determinat băncile să vină cu oferte de refinanțare mai avantajoase pentru clienți. Sursa Foto – Pixabay

Cu toate acestea, în ambele cazuri, dobânzile pot crește semnificativ pe parcursul rambursării, așa cum s-a întâmplat în ultimul an. De aceea, este recomandat ca ratele să nu depășească 25% din venituri lunare.

În legătură cu sancțiunile impuse de ANPC, băncile au declarat că vor contesta deciziile și că respectă legea. Asociația Română a Băncilor a subliniat că analizează toate opțiunile legale pentru a corecta această „nedreptate” și pentru a trage la răspundere persoanele responsabile de prejudiciile aduse sectorului bancar. Aceasta a respins afirmațiile președintelui ANPC, considerându-le false și dezinformând consumatorii.