Astfel, conform Comitetului Național privind Campania de Vaccinare a anunțat că începând de luni, toți românii care s-au vaccinat cu serul produs de Johnson&Johnson se pot programa pentru doza booster.

Potrivit CNCAV, începând de luni, persoanelor care au efectuat schema primară cu vaccinul Johnson&Johnson li se poate administra doza de rapel cu unul din produsele pe bază de ARN Messager (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna). Important este de știut că dacă cei care se vaccinează vor să se vaccineze cu același ser cu care s-au imunizat inițial, o pot face.

Două funcții noi în aplicația RoVaccinare

Astfel, conform sursei citate, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a upgradat aplicația RoVaccinare și a implementat două funcții noi:

– posibilitatea de programare la doza de rapel (booster) pentru persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson; Singura condiție pentru programare prin platformă la rapel (booster) pentru persoanele care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson este să fi trecut 180 de zile de la administrarea primei doze.

– programarea automată la doza a 3-a (suplimentară), pentru persoanele imunocompromise care aleg să se vaccineze cu unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN Mesager (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna).

 „Recomandăm persoanelor care au efectuat schema primară cu vaccinul Johnson&Johnson să își genereze certificatul digital UE privind COVID-19 înainte de efectuarea dozei de rapel cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna, fiindcă valabilitatea certificatelor care au înscrisă cea de a doua doză Pfizer sau Moderna, pe teritoriul României, începe după 10 zile de la data vaccinării”, a mai anunțat CNCAV.

Eficiența vaccinului Johnson&Johnson a scăzut cel mai repede

Conform unui studiu publicat în revista Sciene, eficiența vaccinurilor anti-COVID produse de Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson vor scădea odată cu trecerea timpului. Potrivit cercetării, protecția celor trei vaccinuri a scăzut în medie de la 87,9% la 48,1% între februarie și octombrie 2021.

Se pare că cea mai mare pierdere a eficienței a fost pentru vaccinul Johnson&Johnson. Protecția acestuia împotriva coronavirusului a scăzut de la 86,4%  în martie, la 13,1% în septembrie.

Totuși, oamenii de știință explică faptul că indiferent de vaccinul ales, este important de știut că odată ce te vaccinezi, ești protejat împotriva decesului cauzat de coronavirus.