Reclamă

Astfel, conform Comitetului Național privind Campania de Vaccinare a anunțat că începând de luni, toți românii care s-au vaccinat cu serul produs de Johnson&Johnson se pot programa pentru doza booster.

Potrivit CNCAV, începând de luni, persoanelor care au efectuat schema primară cu vaccinul Johnson&Johnson li se poate administra doza de rapel cu unul din produsele pe bază de ARN Messager (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna). Important este de știut că dacă cei care se vaccinează vor să se vaccineze cu același ser cu care s-au imunizat inițial, o pot face.

Două funcții noi în aplicația RoVaccinare

Astfel, conform sursei citate, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a upgradat aplicația RoVaccinare și a implementat două funcții noi:

– posibilitatea de programare la doza de rapel (booster) pentru persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson; Singura condiție pentru programare prin platformă la rapel (booster) pentru persoanele care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson este să fi trecut 180 de zile de la administrarea primei doze.

– programarea automată la doza a 3-a (suplimentară), pentru persoanele imunocompromise care aleg să se vaccineze cu unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN Mesager (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna).

 „Recomandăm persoanelor care au efectuat schema primară cu vaccinul Johnson&Johnson să își genereze certificatul digital UE privind COVID-19 înainte de efectuarea dozei de rapel cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna, fiindcă valabilitatea certificatelor care au înscrisă cea de a doua doză Pfizer sau Moderna, pe teritoriul României, începe după 10 zile de la data vaccinării”, a mai anunțat CNCAV.

Eficiența vaccinului Johnson&Johnson a scăzut cel mai repede

Conform unui studiu publicat în revista Sciene, eficiența vaccinurilor anti-COVID produse de Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson vor scădea odată cu trecerea timpului. Potrivit cercetării, protecția celor trei vaccinuri a scăzut în medie de la 87,9% la 48,1% între februarie și octombrie 2021.

Se pare că cea mai mare pierdere a eficienței a fost pentru vaccinul Johnson&Johnson. Protecția acestuia împotriva coronavirusului a scăzut de la 86,4%  în martie, la 13,1% în septembrie.

Totuși, oamenii de știință explică faptul că indiferent de vaccinul ales, este important de știut că odată ce te vaccinezi, ești protejat împotriva decesului cauzat de coronavirus.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro