Anunț important pentru românii din Diaspora! Ce trebuie să facă dacă le expiră pașaportul

Data actualizării: 21/11/2023

Reînnoirea pașaportului expirat sau pierdut poate fi o provocare pentru românii din diaspora.

Cu toate acestea, există o veste bună pentru aceștia – acum pot obține un nou pașaport fără a se mai deplasa în țară. Misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României sunt disponibile pentru a oferi asistență în acest sens.

Procesul de obținere a unui nou pașaport simplu electronic este destul de simplu, cu câteva etape importante.


Mai jos sunt prezentate pașii pe care românii din diaspora trebuie să-i urmeze pentru a obține pașaportul.

Citește și:

Primul pas este să vă prezentați personal la cel mai apropiat Consulat General al României din țara în care vă aflați în străinătate.

Este important să fiți prezent fizic la Consulat, deoarece sistemul de procesare a pașaportului simplu electronic necesită preluarea electronică a fotografiei, semnăturii și amprentelor solicitantului.

Achitarea contravalorii pașaportului

Al doilea pas este achitarea contravalorii pașaportului. Costul pașaportului simplu electronic este de 59 de euro și trebuie achitat la misiunea diplomatică sau la oficiul consular la care depuneți cererea.

Această sumă nu este percepută ca taxă consulară, ci reprezintă costul de producție al pașaportului, care se virează către producătorul blanchetelor.

Depunerea cererii pentru obținerea pașaportului

În al treilea pas, trebuie să depuneți cererea pentru obținerea pașaportului simplu electronic.

Veți primi un formular de cerere tipărit de sistemul informatic al Consulatului. În plus, trebuie să aveți și anumite documente în original, cum ar fi cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate, toate aflate în termen de valabilitate.

Dacă pașaportul anterior a fost pierdut sau furat, trebuie să aveți o dovadă a reclamării pierderii sau furtului, eliberată de autoritățile locale de poliție. Această dovadă trebuie să fie însoțită de o traducere efectuată de un traducător autorizat.

Declarația de pierdere sau distrugere a pașaportului

În cazul în care pașaportul simplu electronic este distrus sau deteriorat, trebuie să prezentați documentul sau părți din acesta, dacă este posibilă identificarea acestuia.

De asemenea, trebuie să completați o declarație de pierdere sau distrugere a pașaportului pe formularul pe care îl veți primi de la Consulat.

Posibilitatea eliberării imediate a unui titlu de călătorie

Eliberarea pașaportului nu se mai face în regim de urgență, iar taxele de urgență nu mai sunt percepute. Cu toate acestea, există posibilitatea de a solicita eliberarea imediată a unui titlu de călătorie, cu ajutorul căruia vă puteți deplasa în țara în care veți obține pașaportul simplu electronic.

Pentru a face o programare online, trebuie să accesați site-ul portalului Ghișeul Consular Online și să urmați pașii de înregistrare și programare.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨