În timp ce vara încă își face simțită prezența, specialiștii au descoperit când putem aștepta primele ninsori în România.

Acestea nu vor sosi prea curând, fiind prognozate să apară după jumătatea lunii octombrie, mai ales în zonele montane.

Vremea caldă ne însoțește și în luna octombrie

Luna septembrie a fost caracterizată de temperaturi caniculare, ajungând până la 35 de grade, iar în octombrie vom resimți în continuare o vreme mai caldă decât de obicei.

Stațiunile montane, precum Predeal sau Sinaia, vor avea temperaturi peste 20 de grade, iar în Apuseni se vor înregistra chiar și valori mai ridicate.

În ceea ce privește precipitațiile, nu avem vești bune pentru agricultori. Sudul și estul țării se confruntă cu secetă extremă de mai mult timp, iar situația nu se va îmbunătăți prea curând.

Când va ninge în România. Ce fel iarnă vom avea anul acesta

Vor exista câteva ploi în mijlocul săptămânii viitoare, care vor traversa întreaga țară, dar acestea vor fi insuficiente pentru a aduce alinare agricultorilor afectați de secetă.

Începutul lunii octombrie aduce fulgi de nea în zonele montane

Luna octombrie va debuta cu temperaturi de vară, însă pe timpul nopții, în zonele montane unde temperaturile se apropie de pragul înghețului, se vor observa și primii fulgi de nea pe crestele munților.

În restul lunii, ne vom bucura de o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, cu temperaturi în jur de 23 de grade la începutul lunii și în jur de 15 grade spre final. În ceea ce privește precipitațiile, octombrie nu este o lună bogată în ploi.

Potrivit surselor citate, fenomenul El Nino va aduce o iarnă mai apropiată de normal în Europa, în special în Scandinavia, zona alpină și în sud-estul Europei.

Prognoza meteo pentru octombrie

În săptămâna 2 – 9 octombrie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit în toate regiunile, în special în cele sud-estice. Cantitatea de precipitații va fi deficită în toate regiunile, cu un deficit mai accentuat în regiunile vestice.

În perioada 10 – 16 octombrie, temperaturile medii se vor situa peste valorile normale în toată țara. În ceea ce privește precipitațiile, se vor înregistra deficite în vest, sud-vest și în zona montană din sudul țării, în timp ce în restul țării cantitatea de precipitații va fi apropiată de normalul pentru această perioadă.

La jumătatea lunii, în perioada 16 – 23 octombrie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit în toate regiunile, cu accent pe cele sudice și estice. Regimul pluviometric va fi apropiat de normalul pentru această perioadă în întreaga țară.