Este vorba despre Italia, țară în care locuiesc foarte mulți români. Începând de luni, în această țară va intra în vigoare super certificatul verde. Acest lucru înseamnă că oamenii legii vor face controale sporite, iar documentul va fi obligatoriu și pentru cei care călătoresc cu autobuzul sau metroul. De asemenea, și cei care tranzitează zone de mare activitate comercială vor avea nevoie de certificatul verde. Totul are ca scop scăderea cazurilor de infectare cu coronavirus.
1.Super-certificatul verde intră în vigoare
Noul certificat, eliberat cetăţenilor vaccinaţi cu schema completă şi celor care au trecut prin boală, va fi necesar pentru a avea acces în baruri, restaurante, săli de agrement şi clădiri publice, în timp ce rămâne în vigoare şi cel normal eliberat posesorilor unui test antigen pentru a putea merge la locul de muncă, a călători cu transportul în comun şi pentru a tranzita prin zonele comerciale.
Călătorii din autobuze care nu vor deține acest document vor fi amendați cu sancțiuni cuprinde între 400 și 1.000 de euro.
În restaurante şi în sălile de agrement agenţi ai poliţiei municipale vor controla noul document, menit să impulsioneze şi mai mult vaccinarea în Italia, care este de aproximativ 85% din populaţie cu schema completă şi 45,66 % cu a treia doză sau booster.
2. Certificatul verde va fi necesar în autobuz
Măsurile incluse în circulară prevăd extinderea vaccinării obligatorii, care vizează în prezent lucrătorii sanitari şi forţele de securitate şi de apărare ale ţării, iar cei care vor refuza vor şi suspendaţi şi nu îşi vor mai primi salariul.
Oamenii legii vor face controale de amploare mai ales la sfârșit de săptămână. La Roma, obligativitatea intră în vigoare de sâmbătă, astfel încât capitala se alătură altor oraşe ca Milano, Padova sau Bolonia, care au impus purtarea obligatorie a măştii în pieţele ambulante şi în zonele din centrul istoric.
Potrivit ultimelor date, numărul pacienţilor cu COVID-19 internaţi la terapie intensivă a crescut cu 22 % în ultima săptămână, în timp ce numărul contagierilor a crescut cu 25,1 %, iar celor al deceselor cu 14 %.