Comisia Europeană a dat undă verde pentru comercializarea de produse alimentare ce conțin ingrediente derivate din insecte, printre acestea numărându-se lăcuste, larve și un al patrulea tip de insectă, considerate comestibile.
Astfel, produsele alimentare care conțin făină de insecte, precum paste, pâine, fursecuri, pizza, cereale, biscuiți sau amestecuri de panificație, vor fi disponibile pe rafturile unor mari lanțuri de magazine din Europa, printre care Lidl sau Kaufland.
La ce trebuie să fiți atenți
Totuși, puțini consumatori sunt conștienți că consumă deja făină de insecte în produsele lor obișnuite, sub denumirea de „colorant E120” sau „carmin roșu” în cazul alimentelor, respectiv „CI 75470” sau „coșenilă” în cazul produselor cosmetice, acesta fiind un colorant obținut din insecte fierte și zdrobite.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, consumul de insecte contribuie pozitiv la mediu, sănătate și mijloace de trai. Începând din 2021, Uniunea Europeană a autorizat comercializarea de produse pe bază de insecte precum greierii, lăcustele migratoare și viermii de făină, cu o etichetare clară și un control al autorităților sanitare europene. Pe 2 ianuarie 2023, Comisia Europeană a autorizat comercializarea făinii din greieri de casă în produsele alimentare.
Reguli clare ale ANPC
Produsele alimentare care sunt sau conțin specii de insecte trebuie etichetate conform reglementărilor Uniunii Europene privind alimentele noi. În plus, regulile stabilite de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) prevede că produsele alimentare care conțin insecte trebuie prezentate într-un stand separat și delimitat de standurile care conțin produsele consacrate care nu conțin specii de insecte autorizate.
Operatorii economici care vând astfel de produse trebuie să afișeze la loc vizibil informația că produsele alimentare conțin specii de insecte, aceasta fiind realizată pe suport sau panou într-o culoare contrastantă față de culoarea de fond a panoului. În același timp, rămâne la latitudinea consumatorilor să decidă dacă vor să consume alimente pe bază de insecte sau nu.