Este vorba despre o directivă europeană care prevede ca tații să stea obligatoriu cel puțin două luni în concediu paternal. Scopul acestei reguli este de a se crea o legătură timpurie între tați și copii.
De asemenea, directiva europeană îi mai obligă pe angajatori să ofere un program flexibil părinților care au copii cu vârsta de până la 8 ani.
Tații vor fi obligați să petreacă timp cu bebelușii lor
„Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puţin opt ani, precum şi îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire. Durata unor astfel de formule flexibile de lucru poate fi supusă unor limitări rezonabile”, arată directiva europeană, potrivit Capital.ro.
Conform directivei, părinții vor avea mai multe drepturi atunci când se va naște un copil. Autoritățile europene au ca scop determinarea taților să participe mai mult la creșterea copilului. În acest context, tații vor avea concediu de 10 zile, iar atât mama cât și tatăl vor avea cel puțin 4 luni de concediu parental. Este important de precizat faptul că 2 dintre ele nu pot fi transferate celuilalt părinte.
Apare un nou concediu în Europa
Oficialii europeni au luat această măsură pentru a încuraja o repartizare mai echitabilă a responsabilităților de îngrijire între femei și bărbați și pentru a permite crearea timpurie a unei legături între tați și copii.
De asemenea, directiva europeană prevede că și bunicii își vor putea lua concediu de îngrijitori sau alte rude ale părinților care sunt salariați și au același domiciliu cu copilul nou-născut.
„Exercitarea acestui drept poate fi condiţionată de prezentarea unor dovezi adecvate în conformitate cu dreptul intern sau practicile naţionale”, este scris în document.
Anterior, Executivul comunitar a transmis că noile drepturi au fost obţinute în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale, iar introducerea lor este un pas esenţial către construirea unei Uniuni a egalităţii.