Proiectul de ordonanță propus recent de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) prevede extinderea acoperirii cardurilor de energie și introducerea unor limitări. În perioada 20 februarie – 5 aprilie 2023, peste 1,5 milioane de români au folosit cardul de energie pentru a-și plăti facturile. Ajutorul de 1.400 de lei oferit de stat poate fi utilizat pentru achitarea facturilor curente și restante la energie.
MIPE vrea să modifice regulile acestui ajutor, prin introducerea unor măsuri pentru a extinde tipurile de energie eligibile și pentru a clarifica situația penalităților asociate plății întârziate a facturilor de energie. Proiectul de ordonanță extinde lista surselor de energie eligibile pentru suportul financiar, incluzând combustibili lichizi sau solizi precum butanul, rumegușul, cărbunele și brichetele.
Se schimbă regulile în ceea ce privește voucherele de energie
Cardul de energie, în valoare de 1.400 de lei, va putea fi folosit pentru plata facturilor la energie electrică, termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. MIPE a introdus și o modificare pentru a defini mai exact termenul „lemn de foc”, incluzând și lemnul rotund și despicat de lucru, precum și alte materiale și deșeuri lemnoase utilizate pentru încălzirea locuințelor.
Proiectul de ordonanță prevede modificări și în ceea ce privește perioada de emitere a documentelor justificative pentru achitarea în numerar a lemnelor de foc. Facturile pentru lemnele de foc plătite în numerar ar trebui să fie emise între august 2022 și 27 decembrie 2023 pentru a fi acoperite de ajutorul de stat. De asemenea, plățile pentru datoriile către furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune ori interese pentru plata cu întârziere, aceste cheltuieli fiind suportate de beneficiarul sprijinului.
Românii pot pierde voucherele de energie
Proiectul include și o procedură de anulare/emitere a cardului de energie în cazul schimbării domiciliului sau reședinței beneficiarului. Beneficiarii trebuie să informeze Poșta Română despre schimbarea domiciliului sau reședinței și să revalideze eligibilitatea lor pentru sprijin. Modificările prevăd că, dacă se constată că beneficiarul nu era eligibil la momentul acordării sprijinului, cardul de energie se anulează, iar sumele cheltuite se suportă din bugetul de stat, potrivit avocat.net.