Guvernul a luat o decizie importantă cu privire la cărțile de identitate normale, emise până pe 31 decembrie. Aceasta vine ca parte a unor noi măsuri menite să sprijine tranziția către noile tipuri de acte. Însă, cum va afecta această schimbare dreptul românilor la liberă circulație și ce se întâmplă cu buletinele simple?
Schimbările aduse cărților de identitate normale
Potrivit unei ordonanțe recente adoptate de Guvernul României, românii vor putea călători în afara țării cu cărțile de identitate normale emise până pe data de 31 decembrie 2023. Astfel, libertatea de circulație nu va fi îngrădită până la punerea în circulație a cărților de identitate electronice.
Această măsură, potrivit oficialilor, a fost luată pentru a asigura dreptul la libera circulație a românilor până la implementarea noilor cărți electronice de identitate la nivel național.
Astfel, cărțile de identitate normale emise până la data menționată vor fi tratate ca documente de călătorie valabile în toate statele membre ale Uniunii Europene și în statele terțe care le recunosc ca atare, în conformitate cu reglementările europene.
Sfârșitul buletinelor simple
Pe de altă parte, cu începere de la 1 ianuarie 2024, buletinele simple nu vor mai fi emise. Acestea vor fi înlocuite de cărți electronice de identitate care vor avea dimensiunea unui card bancar și vor conține un cip.
Prin intermediul acestui cip, vor fi stocate datele personale ale cetățeanului, precum numele, fotografia, data nașterii și codul numeric personal. De asemenea, două amprente digitale vor fi incluse în noile cărți electronice de identitate.
Toți cetățenii români, indiferent de localitatea de domiciliu, vor primi aceste noi cărți electronice de identitate în momentul în care își vor schimba buletinul.
Utilitatea acestor cărți electronice este faptul că, odată avute, românii vor putea călători în toate țările membre ale Uniunii Europene fără a mai avea nevoie de pașaport, iar acestea vor fi recunoscute și în alte state care acceptă aceste cărți electronice de identitate.