Anul 2024 aduce o veste bună pentru părinți în ceea ce privește alocațiile pentru copii. Guvernul a decis să majoreze aceste sume, deși creșterea nu este una foarte semnificativă.

Începând cu 1 ianuarie, alocațiile vor crește în funcție de categoria de vârstă a copilului, respectiv cu 87 de lei pentru cei până în 2 ani și cu 35 de lei pentru cei cu vârsta până în 18 ani.

Actualmente, suma alocată pentru un copil de până în 2 ani sau pentru un copil cu handicap este de 631 de lei, în timp ce pentru cei cu vârsta până la 18 ani suma este de 256 lei.

Cu toate acestea, începând cu 1 ianuarie, alocațiile se vor majora cu 87 lei pentru copiii până în 2 ani și cu 35 de lei pentru cei cu vârsta până în 18 ani. Aceste creșteri reprezintă, de fapt, indexarea cu rata inflației care variază între 5 și 10 procente în acest an.

Vești bune de la ministrul Muncii! Categoria de pensionari care vor primi 800 de lei în plus după recalculare

Tabelul creșterii alocațiilor pentru copii începând cu 1 ianuarie 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, alocațiile pentru copii vor avea următoarele valori:

Pentru copiii cu vârsta între 0 și 2 ani sau cei cu handicap, alocația va fi de 718 lei. Această sumă va fi acordată începând cu data menționată și reprezintă o majorare cu 87 de lei față de suma actuală.

Pentru copiii care au depășit vârsta de 2 ani sau pentru tinerii care au împlinit deja 18 ani și urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, alocația va fi de 291 lei începând cu 1 ianuarie 2024. Această sumă reprezintă o creștere cu 35 de lei comparativ cu suma actuală.

Titularul dreptului de a primi alocația de stat conform legii este copilul. Cu toate acestea, de obicei banii sunt încasați de către unul dintre părinți.

Opțiuni de plată a alocației

În ceea ce privește modul de plată al alocației, aceasta poate fi făcută fie prin mandat poștal, fie prin transfer bancar. Guvernul a pus la dispoziție aceste modalități pentru a facilita accesul părinților la banii alocați copiilor.