Specialiștii din toată lumea încearcă să stabilească în acest moment dacă situația medicală din țările grav lovite de COVID-19 este mai alarmantă decât cea economică, sau invers. Cert este că economiile tuturor statelor au de suferit și că va trece multă vreme până ce probleme ca inflația, sau creșterea alarmantă a șomajului vor fi soluționate.

În acest peisaj sumbru se înscrie și România, cu o economie și o dinamică a pieței muncii instabile încă dinainte de pandemie. Restricțiile, care au blocat o mare parte a sectoarelor economice au lovit dramatic atât în proprietarii de afaceri, cât și în angajații lor. Nu este așadar surprinzător că, în aceste condiții numărul șomerilor din țara noastră a explodat, după cum arată și cifrele făcute publice, ieri, de Ministerul Muncii.

Potrivit datelor oficiale, de la instituirea stării de urgență, pe 16 martie și până luni, 4 mai, au fost încetate 303.945 contracte de muncă, cu peste 25 de mii mai multe decât la raportarea anterioară, de pe 30 aprilie, când cifra totală era de 276.459 de contracte de muncă încetate. De altfel, numărul contractelor de muncă încetate a înregistrat o creștere continuă pe tot parcursul stării de urgență.

În plus, 902.678 de contracte au fost suspendate, persoanele respective beneficiind de șomaj.

În ceea ce privește numărul celor ce beneficiază de șomaj tehnic , premierul Ludovic Orban a declarat, aseară, că depășește 570 de mii de angajați și că Guvernul a mai prevăzut și alte forme de sprijin pentru persoanele afectate de oprirea activităților.

„Pentru prima perioadă de plată a şomajului tehnic am avut în plată peste 570.000 de angajaţi. De asemenea, am instituit o formă de sprijin care nu prea a fost utilizată, o formă de acordare a unei indemnizaţii de 75% din salariul mediu către profesioniştii, în sensul Codului civil, care funcţionează prin persoane fizice autorizate, prin întreprinderi individuale, de asemenea, către cluburile sportive care, practic, nu au mai putut să funcţioneze, s-a interzis funcţionarea cluburilor sportive şi pentru această măsură am avut în plată pentru prima perioadă de plată aproape 60.000 de beneficiari”, a spus Ludovic Orban.