România este una dintre țările în care se produc cele mai multe accidente rutiere grave, în care își pierd viața mii de oameni. Cu toate acestea și în ciuda clasamentului sumbru, șoferii continuă să ignore regulile de circulație și recomandările oamenilor legii.  

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac șoferii atunci când se află la volan este că nu utilizează centura de protecție. În multe cazuri, acest accesoriu poate salva vieți, însă nici acest lucru nu îi face pe șoferi să o poarte. Amenzile sunt cele care îi mai potolesc pe șoferii iresponsabili, însă atunci când acestea sunt destul de mici, conducătorii auto nu sunt „impresionați”. Amenda pentru centura de siguranță este destul de mică. 

Gestul pentru care șoferii vor fi sancționați pe loc

Reamintim că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie. Chiar dacă acesta a crescut de la 1 ianuarie 2023 la 3.000 de lei, punctul de amendă a fost înghețat. Astfel, punctul de amendă este și anul acesta tot 145 de lei. 

Potrivit Codului Rutier, punctul de amendă trebuie să aibă valoarea a 10% din salariul minim brut pe economie. În acest context, anul acesta, valoarea punctului de amendă ar fi trebuit să fie de 300 de lei. Cu toate acestea, autoritățile au înghețat punctul de amendă la nivelul de 145 de lei. În lipsa altor modificări, această valoare a punctului amendă este valabilă până la sfârșitul anului 2023. 

Anunț de ultimă oră pentru șoferii din România! Primiți amendă pe loc dacă sunteți prinși făcând asta la volan

Cât este amenda pentru nepurtarea centurii de siguranță

Așadar, persoanele care sunt prinse la volan fără centura de siguranță vor primi o amendă din prima clasă de sancțiuni, respectiv două sau trei puncte. Valoarea amenzii este cuprinsă între 290 și 435 de lei. Ținând cont de impactul pe care îl are asupra vieții nepurtarea centurii de siguranță, amenda este cu siguranță foarte mică.