Șansele României să între anul acesta în Schengen sunt inexistente, spun europarlamentarii. Și nici în 2024 nu avem speranțe mai bune

După eșecul Schengen din decembrie, speranțele României la spațiul de trecere liberă sunt tot mai mici. O spun chiar europarlamentarii, care fac un anunț alarmant: nici până în 2024, nu vom intra în Schengen.

Aceasta este părerea europarlamentarului Eugen Tomac, care a abordat în repetate rânduri subiectul Schengen. Motivul pentru care nu vom intra prea curând în spațiul de trecere liberă este votul comun cu Bulgaria. În timp ce intrarea noastră este blocată de Austria, Olanda se opune aderării bulgarilor din cauza nivelului ridicat de corupție.

Iar în acest caz, speranțele României sunt tot mai mici. Asta pentru că chiar dacă oficialii români ar reuși să-i convingă pe cei de la Viena, există încă opoziția categorică a Olandei.

Nu intrăm în 2023 şi nu intrăm nici în 2024, ca să fie lucrurile clare. Nu intrăm, nu avem nicio opţiune, din păcate., a transmis Eugen Tomac.

În plus, și Exevutivul de la București și-ar avea partea sa de vină. Chiar dacă a trecut mai bine de o lună de la întâlnirea JAI din decembrie, nu au fost luate măsuri pentru stabilirea unui nou termen pentru alt vot.

Amintim de discursul președintelui Iohannis de la Bruxelles, când a fost mult prea „blând” cu comunitatea europeană. Asta după ce România a fost umilită de Austria.

Mi se pare o gafă monumentală pe care Guvernul o face la ora actuală, pentru că este inacceptabil să nu pui în mişcare un întreg mecanism pentru a obţine ceea ce ne trebuie de drept., a mai declarat președintele PMP.

România trebuie să rămână cuplată de Bulgaria la votul pentru Schengen

Și chiar dacă soluția pentru România pare că ar fi separarea la vot de Bulgaria, acest lucru nu este posibil. În cazul în care s-ar vota în JAI aderarea separată a țărilor, există șanse și mai mici ca vreuna dintre ele să fie primite în Schengen.

Dialogul politic va continua, însă cunoscând mecanismele, îmi este clar că nu vom intra în spaţiul Schengen în acest an, pentru că s-au împărţit rolurile bine, Austria blochează România, Olanda blochează Bulgaria, iar noi nu intrăm separat, ar fi un dezastru şi pentru noi şi pentru bulgari să încercăm să intrăm separat, pentru că ar complica şi mai mult negocierile., a mai transmis Tomac.

Share.