O altă categorie de români ar putea avea de suferit atunci când vine vorba de pensii. Guvernul are un plan de recalculare prin care mii de români vor avea de pierdut la capitolul "financiar"

Parlamentarii au pe masa de lucru un nou proiect legislativ. Este vorba despre actul normativ prin care se urmărește ca o anumită categorie de români să rămână fără pensii.

Mai exact, proiectul îi prevede pe legiuitori. Aceștia vor fi fectați, mai ales cei care au fost condamnați pentru fapte de corupție.

Ce parte va fi tăiată?

”Pensiile de serviciu au fost instituite prin derogare, pentru a putea cuprinde două componente: partea contributivă pe care o plătește toată lumea către asigurările sociale și partea necontributivă care se adaugă la partea contributivă şi se suportă, pe toată perioada de acordare a pensiei de serviciu, din bugetul de stat.

Din acestă perspectivă, partea contributivă nu poate fi atinsă. Ce se poate tăia este numai partea suportată de la bugetul de stat.”, precizeaza Executivul.

„Considerăm necesară completarea cu prevederi care să atragă excluderea de la beneficiul pensiei de serviciu nu numai pentru intervenţia unei condamnări definitive, ci şi pentru situaţiile în care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei, deoarece şi în acest caz persoana se face vinovată de săvârşirea infracţiunii, diferenţa fiind dată de modalitatea represiunii penale.

Corelativ, semnalăm necesitatea extinderii ariei de incidenţă a decăderii, în sensul includerii şi a altor infracţiuni de corupţie, asimilate infracţiunilor de corupţie sau infracţiuni în legătură cu acestea”, se mai precizează în punctul de vedere al Cabinetului Orban.

”Adaptat modelului invocat, este necesară includerea şi a altor categorii de infracţiuni, specifice fiecărei categorii de funcţionari care beneficiază de pensie de serviciu (spre exemplu, infracţiunile cuprinse în titlul IV din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, < < Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei > >, infracţiuni săvârşite de militari ori cele la regimul aviaţiei, etc.)”, este menționat în solicitarea Guvernului.

Distribuie