Românii nu vor plăti mai mult pentru energie în această iarna. Este asigurarea care bine de la Ministerul Energiei, care a discutat despre o eventuală renunțare la schema de plafonare-compensare a prețurilor.

Anunț de ultimă oră despre facturile românilor: ce se întâmplă în această iarnă

Prețurile la energie au înregistrat o creștere alarmantă în ultimele 12 luni, în contextul izbucnirii războiului din Ucraina. Scumpiri care, au atras la rândul lor, alte scumpiri și pentru alte categorii de produse și servicii, populația fiind cea mai afectată de cele la alimente.

Situația nu este astfel doar în România, ci în întreaga Uniune Europeană. Astfel că la nivelul fiecărui stat, Guvernul a venit cu soluții ca să-i ajute pe oameni să treacă mai ușor peste sezonul rece.

În țara noastră, a fost adoptată o schemă de plafonare-compensare, care a menținut prețurile la energie plătite de români la un nivel decent. Însă Executivul se pregătește de o rectificare bugetară, iar populația s-a temut că acest lucru va afecta și facturile.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a venit însă cu asigurări că această schemă va fi menținută până la finalul anului 2023. Burduja a mai afirmat că au loc evaluări trimestriale și că nu se pune problema vreunei ajustări până anul viitor.

Ce se întâmplă cu prețurile la energie din 2024

Situația facturilor românilor rămâne incertă de la 1 ianuarie 2024. Comisia Europeană a transmis deja că nu susține ca schema de ajutor să mai fie în vigoare și anul următor.

Sebastian Burduja a declarat că urmează discuții despre acest subiect cu oficialii europeni.

Furnizorii de energie au transmis că nu se opun unei continuări a plafonării și în 2024. Tot ceea ce solicită ei este să fie înștiințați din timp despre eventualele modificări.

O problemă ar exista însă în ceea ce privește obligațiile statului față de aceștia. Furnizorii mai au de recuperat aproximativ 3 miliarde de lei ca să ajungă cu plățile la nivelul lunii iunie. Bani pe care nu i-au primit încă de la Guvern și pe care, se mai plâng ei, au fost nevoiți să-i acopere cu împrumuturi.