Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a ajuns în acest început de săptămână la București. Ocazie cu care a avut mai multe întâlniri cu oficiali ai țării. Printre subiectele discutate s-a numărat și aderarea României la Schengen.
Roberta Metsola a avut un mesaj clar pentru români: locul țării noastre este în Schengen. Președintele Parlamentului European a afirmat că votul din JAI de la 8 decembrie a fost o mare nedreptate pentru țara noastră. Tocmai de aceea, a data asigurări că va face eforturi să schimbe această decizie.
Oficialul european a criticat și poziția Austriei față de România. Votul ministrului de interne austriac, Gerhard Karner, a fost unul nejustificat, care se opune viziunii europene.
România este un partener de încredere pe care toate statele europene se pot baza. De aceea, dragi români, rezultatul votului din 8 decembrie este unul complet injust. Poziţia Austriei a fost total inadmisibilă., a declarat Metsola în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Amintim că Austria a blocat intrarea României în Schengen la Bruxelles. În timp ce toate celelalte state, în număr de 26, și-au arătat susținerea pentru țara noastră, Viena s-a opus. Argumentul adus a fost valul mare de migranți ilegali ajunși la granițele Austriei.
Metsola, anunț despre data unui alt vot pentru Schegen
Roberta Metsola a vorbit și despre momentul în care aderarea României în Schengen va fi din nou supusă la vot.
Oficialul a explicat că în ciuda dezamăgirii românilor, în acest an nu se mai poate face nimic. Totuși, există însă speranță. Iar Consiliul de Justiție și Afaceri Interne ar putea readuse în discuție situația României la începutul anului 2023.
Acest eşec de etapă nu poate fi definitoriu. România va continua să fie parte a soluţiei europene.(…) Până în 15 ianuarie este greu de crezut că se va discuta ceva şi în două săptămâni nu mă aştept să se rezolve problema abordării austriece şi problema abordării olandeze faţă de Bulgaria. Trebuie să înţelegem cu toţii, împreună, că aceste chestiuni trebuie rezolvate înainte să se voteze încă o dată în Consiliul JAI., a mai adăugat șeful Parlamentului European.
Dar chiar și așa, până acum nu a fost stabilită o agendă clară a Consiliului JAI pentru 2023. Atât Klaus Iohannis, cât și ministrul de externe, Bogdan Aurescu, au anunțat deja că vor exista demersuri în acest sens, însă nu prea curând.