Reclamă

Olanda susține aderarea României la Schengen, dar nu renunță nici la relația apropiată pe care o are cu Austria. Aceasta ar putea fi concluzia după cea mai recentă vizită a Ministrului de Externe al Regatului Țărilor de Jos la București.

Wopke Bastiaan Hoekstra, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, a venit în vizită în România. Oficialul a fost primit la baza militară Cincu din județul Brașov, alături de omologul său francez, dar și de ministrul Bogdan Aurescu.

Olanda susține aderarea României la Schengen

În urma întrevederii dintre cei 3 oficiali, Olanda și-a garantat susținerea pentru aderarea României la Schengen. Amintim că inițial Haga s-a opus cu vehemență intrării noastre în spațiul fără granițe. Așa că în votul din JAI de pe 8 decembrie a votat împotrivă, însă doar pentru că am fost la pachet cu Bulgaria.

Istoric vorbind nu este un subiect uşor în Olanda. Cred că a fost un drum lung pe care ţara voastră l-a făcut până acum. Atât premierul, cât şi eu, dar şi Guvernul şi Parlamentul nostru au spus încă dinaintea Crăciunului că susţinem România. Parlamentul, guvernul, premierul au spus DA şi rămâne valabil., a declarat Wopke Bastiaan Hoekstra, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos.

Declaraţia a fost făcută însă după ce şeful guvernului de la Haga, Mark Rutte, s-a întâlnit cu Karl Nehamer, cancelarul Austriei.

Cei doi s-au asigurat reciproc că au un scop comun în ceea ce privește Schengen. Asta chiar dacă Viena ne-a blocat aderarea, iar atunci Olanda s-a arătat profund dezamăgită de rezultat.

Suntem uniţi în obiecţia noastră faţă de extinderea Schengen în acest moment., au transmis după întâlnirea pe care au avut-o în Viena.

România încă speră la aderarea la Schengen cât mai curând

Dar în ciuda acestor incertitudini de pe plan internațional, oficialii României cred încă că avem șanse la Schengen. Bogdan Aurescu, Ministrul de Externe, susține că suntem pregătiți să intrăm în spațiul de liberă circulație.

Aşteptarea României privind aderarea e legimtimă, deplin justificată, fiind considerată expresia unui efort puternic pe care l-am făcut în ultimii ani. Gradul de pregătire al ţării noastre a fost confirmat şi de misiunile de experţi., susține Aurescu.

Am putea spune însă că îndeplinim toate condițiile, dar „nu prea”. Klaus Iohannis, președintele României, s-a angajat în fața omologului său austriac, Alexander Van der Bellen, că ne vom rezolva problemele cu migrația.

Discuția a avut loc la începutul lunii ianuarie, după ce a avut loc o „ruptură„ diplomatică după votul din JAI. Atunci, ambasadorul României la Viena a fost rechemat în țară. În urma conversației dintre cei doi șefi de stat, s-a ajuns la un acord comun de colaborare, iar Emil Hurezeanu a ajuns din nou în Austria.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro