Vin informații de ultimă oră de la meteorologi. După ce țara noastră a fost străbătută de un val de caniculă timp de mai multe zile, revin furtunile. Mai multe județe sunt sub avertizare de inundații și vijelii.

Anunț de ultimă oră de la ANM: vine potopul

Româna va fi împărțită între vreme la extreme în următoarele zile. După ce în ultimele zile valul de căldură a persistat în toată țara și a adus temperaturi de până la 39 de grade Celsius, vremea se schimbă brusc.

Administrația de Meteorologie a emis un Cod Portocaliu de vijeții marți, 26 august. Între orele 16:00 – 21:00, în Banat, în jumătatea de vest a Olteniei şi în sud-vestul Transilvaniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

De asemenea, vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70 – 80 km/h), pe alocuri vijelii puternice, averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 35 – 40 l/mp şi, izolat, peste 50 – 60 l/mp.

După vijelii vin și inundațiile în mai multe județe

Iar ploile puternice anunțate de meteorologii aduc și noi dezastre. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis în urmă cu puțin timp mai multe avertizări de inundații în mai multe județe din țară.

Marți, 29 august, la ora 16:00 intră în vigoare un Cod Portocaliu de inundații și viituri.

Vor fi afectate râuri din bazinele hidrografice: Pogăniş (judeţul Caraş Severin), Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj), Desnăţui (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Olt (judeţele: Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj şi Olt), Argeş – bazin superior și Dâmboviţa – bazin superior (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa).

Mai mult decât atât, a fost emis și un Cod galben, începând de marți, de la ora 13:00, până miercuri seară, 30 august, la ora 18:00, pentru județele: Maramureș, Satu Mare, Bihor, Cluj, Sălaj, Hunedoara, Arad, Alba, Sibiu, Caraș Severin, Timiș, Gorj, Mehedinți și Dolj.