Activitățile sportive sunt oprite în toată lumea în contextul pandemiei Coronavirus, iar oamenii sunt tot mai nerăbdători ca acestea sa se reia. Pe măsură ce presiune socială crește, iar autoritățile încep să vorbească despre relaxarea măsurilor, șefii federațiilor încep să vorbească despre un calendar al evenimentelor sportive și să programeze deja primele meciuri.

Este și cazul Federației Române de Handbal, care a decis ieri programarea primelor competiții pe data de 31 mai, decizie pe care Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, o consideră hazardată.

„Este o decizie pe care o consider puțin hazardată, nu poți să avansezi niciun fel de dată atât timp cât nu ai un cadru legal care să-ți permită acest lucru. Studiile ne arată foarte clar că sportivii care au acest regim, care practică antrenamente de intensitate sunt mult mai susceptibili la infecții. Cei care organizează competiții trebuie să se gândească la sănătatea sportivilor, la sănătatea participanților, a staffurilor tehnice. Nu se poate, este hazardat să stabilești anumite date competiționale”, a punctat ministrul sportului, la Digi 24.

Stroe a declarat că o astfel de hotărâre se poate lua, doar după consultări prealabile cu guvernanții și cu autoritățile medicale și cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare, mai ales în condițiile în care sporturile, care se desfășoară în echipă reprezintă un risc crescut de contaminare.

„Sportul fiind o activitate de grup, unde riscul epidemiologic de contractare a virusului este foarte mare, are ceva mai mult de așteptat, momentul reluării încă nu a sosit, bineînțeles că trebuie pregătit din timp”, a precizat Ionuț Stroe.

Stroe a mai spus că va prezenta foarte curând un plan atent și gradual de repornire a activităților sportive și a oferit ca dată probabilă perioada de dupa 15 mai, atunci când președintele Iohannis a spus că măsurile s-ar putea relaxa, în condițiile unei evoluții pozitive a epidemiei în România.