Experții prevăd că anumite probleme legate de climă și natură vor fi prioritățile de top în acest an.
Prioritățile experților vor fi reducerea emisiilor și plata pentru pierderile și daunele climatice.
Potrivit unui expert, prognozele arată că emisiile globale în 2030 vor fi în continuare aproximativ de două ori mai mari decât este necesar pentru a limita încălzirea la 1,5 C.
Iar acest lucru îl putem observa și în România. Avem temperaturi total neobișnuite pentru luna februarie. Am avut o iarnă extrem de caldă iar zăpada a lipsit din foarte multe orașe.
La ce să ne așteptăm în această lună
„Deşi se apropie echinocţiul de primăvară şi ziua creşte, iar temperatura aerului înregistrează o uşoară creştere. Totuși advecţiile maselor de aer rece din nordul, nord-estul şi nordvestul continentului European şi staţionarea lor determină, de cele mai multe ori, ca temperaturile să fie la fel de scăzute ca în prima lună a anului şi gerurile să fie la fel de aspre.
Din datele înregistrate în perioada 1961-2021 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că, în luna februarie, valorile temperaturii medii ale aerului sunt pozitive în zone din sudul ţării. (în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei. În Dobrogea şi Delta Dunării), precum şi în zonele de câmpie din vestul ţării şi variază, în general, între 0 şi 2 grade C. Izolat, în zona sudică a litoralului şi pe suprafeţe reduse din sud-vestul ţării. Valorile medii de temperatură depăşesc 2 grade C.
În Transilvania şi Moldova, acestea se situează între -2 şi 0 grade C, coborând, în zona deluroasă şi subcarpatică, uneori, până la -4 grade C. Pe culmile joase ale Carpaţilor precum şi în depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie a aerului are valori cuprinse între -6 şi -4 grade C. La altitudini de peste 1500 de metri, în Carpaţii Orientali, dar şi în masivele din Carpaţii Meridionali. Valorile scad până la -8 grade C şi izolat, sub această limită.”, este declarat în caracterizarea climatologică a luni februarie, publicate de ANM.