Băncile reacționează după ce a izbucnit un întreg scandal legat de decizia lor de a majora comisioanele pentru extragerile numerar. Hotărârea lor a venit la scurt timp după ce Guvernul a decis prin pachetul de măsuri fiscale să limiteze plățile cash.
Băncile au spus ce se întâmplă cu comisioanele după finalul anului 2023
Decizia Guvernului să limiteze plățile cash pentru persoanele fizice și juridice a creat mare vâlvă în ultima săptămână. Mai ales după ce mai multe bănci le-au transmis clienților că-și vor majora comisioanele și, în anumite cazuri, dobânzile.
Printre unitățile bancare care au anunțat astfel de măsuri se numără Banca Transilvania sau BT. Ulterior, prima bancă, care este și una dintre cele mai mari din România, a anunțat că renunță la această majorare.
Banca Transilvania a hotărât inițial să majoreze comisionul de retragere numerar de la ghișeu la 0,9% sau minimum 9 lei pentru persoanele fizice și la 1% sau minimum 19 lei pentru firme.
După aceste decizii, Guvernul a anunțat că Marcel Ciolacu va avea o întrevedere cu specialişti din Ministerul Finanţelor şi BNR, reprezentanţii micilor întreprinzători, ai băncilor şi ai societăţii civile.
Întrevederea a avut loc luni, iar marți Asociaţia Română a Băncilor a venit cu precizări. Mai exact, că instituțiile bancare de la noi nu au majorat dobânzile din cauza măsurilor fiscale și că scopul lor este, în continuare, să încurajeze plățile cu cardul și depunerile și extragerile cash.
Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operaţiunilor în numerar în contextul intrării în vigoare a legii care aduce modificări asupra plafoanelor de plăţi şi încasări cu numerar. Sistemul bancar susţine creşterea incluziunii financiare în România, care în prezent este cea mai redusă în rândul statelor Uniunii Europene, de doar 69%., a transmis ARB.
De asemenea, după această întâlnire, și Guvernul a revenit asupra măsurilor fiscale pe care le-a anunțat.
Marcel Ciolacu a anunțat că toate limitele actuale de numerar vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Vor exista însă două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.