Reclamă

Codul Rutier a suferit unele modificări, sper bucuria iubitorilor de viteză. O nouă lege a fost promulgată, prin care se dă libertatea șoferilor să circule cu o viteză mai mare pe drumurile expres. Legea în ceea ce privește majorarea limite maxime de viteză a fost promulgată de Klaus Iohannis în data de 12 mai.

Vin vești bune pentru șoferii grăbiți. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede majorarea limite maxime de viteză de la 100 km/h la 120 km/h, pe drumurile expres. Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților în data de 13 aprilie la inițiativa fostului ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, însă a fost promulgată pe 12 mai.

Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, în vederea stabilirii unui regim de circulaţie diferenţiat pe drumurile expres are ca obiect de reglementare modificarea și completarea actului normativ.

Astfel, Codul Rutier a suferit  modificări, iar acum maxima de viteză în afara localităților pentru autovehiculele din categoriile A și B sunt:

  • pe autostrăzi – 130 km/h
  • pe drumurile expres – 120 km/h
  • cpe drumurile naţionale europene (E) – 100 km/h
  •  pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h
Anunț de interes pentru toți șoferii. Ce se întâmplă cu limita maximă de viteză
Pixabay

Noi modificări în Codul Rutier

De asemenea, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi categoria D1 vitezele maxime vor fi:

  • 110 km/h pe autostrăzi
  • 100 km/h pe drumurile expres (faţă de 90 km/h cum este acum), 90 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri

Iar, pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 şi C1 limitele de viteză vor fi:

  • 90 km/h pe autostrăzi
  • 85 km/h pe drumuri expres (faţă de 80 km/h cum este acum)
  • 80 km/h pe drumurile naţionale europene (E) şi 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri.

„Pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisă circulația pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fără autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice si mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum și a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.

Pe autostrăzi sau pe drumurile expres sunt interzise învățarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de șasiuri și de autovehicule, manifestațiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele și competițiile sportive de orice fel, precum și cortegiile.

Se interzice circulaţia, oprirea sau staţionarea autovehiculelor pe banda de urgenţă sau acostament cu excepţia cazurilor justificate, precum şi a autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritar.

Circulația autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se efectuează, de regulă, numai pe banda 3 marginală din partea dreaptă a autostrăzii sau a drumului expres, în sensul de mers”, se arată în actul normativ.


Reclamă

Share.

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro